КОЈУ планету би желео да посетиш и зашто? Које грађевине се са Земље могу видети из свемира? Да ли спаваш? Коју музику слушаш?

Ово су само нека од питања која су астронауту Луку Пармитану, путем радио-линка, јуче поставили ученици Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Сремској Митровици. Било је то први пут у Србији да је неко успео уживо да успостави везу са међународном свемирском станицом. А, током дванаестоминутног разговора није се знало ко је под већим утиском, да ли деца или наставници.

- Још прошле године смо добили назнаке да постоји могућност за овакав контакт са астронаутима и одмах смо кренули са припремама. Све своје кораке морали смо да представимо међународној радио-аматерској организацији која се бави комуникацијом са међународном свемирском станицом - каже Мирко Шевић, председник клуба Радио Нови Сад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У потрази за ванземаљцима: Почео с радом кинески телескоп величине 30 фудбалских игралишта (ВИДЕО)


Он објашњава и да су морале да се поставе дупле станице, дупле антене које ће да пропрате кретање сателита.

- Вежбали смо стално са децом, да се навикну да причају течно, и била су сјајна - рекао је Шевић, не скривајући радост и одушевљење после изведене "мисије".

Свих 20 ученика, без прекида су постављали питања астроунауту, који је у свемирској станици био са још четворицом Американаца, двојицом Руса, и једним Канађанином.

- Пре две године било је покушаја у Србији да се уради овако нешто, али сада могу слободно да кажем да смо ми први који смо се директно укључили у свемир - истакао је, за "Новости", Мирослав Мишкар, одговорни оператер за радио-станицу, не кријући да је и он имао трему.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од свемира до - Словеније


Када је обављен овај фантастичан посао, Кристина Лађанин, ученица шестог разреда није крила узбуђење, као и њена другарица Ена Боричић, а обе су биле у овом тиму.

- Ово је предивно искуство - казала нам је Кристина. - У почетку је било мало треме, али када је астронаут почео да ми одговара на питање, трема је нестала.

Ученицима "Змајеве" школе коју похађа више од 1.000 ђака, по речима директора Зорана Ђурића, разговор са астронаутима путем радио-везе је најзанимљивији пројекат.

Осим ђака и наставника, разговору са астронаутом, присуствовали су и Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, као и представници локалне власти.ПОЉАЦИ ИМ ДАЛИ ИДЕЈУ

ЗА пројекат који се зове "До Месеца и назад", идеја је настала приликом сарадње ђака "Змајеве школе" са ученицима из Пољске. Малишани из Пољске заправо су овом идејом "заразили" другаре из Сремске Митровице.