И на Савиндан чувају село од заборава: Школарцима књиге на дар

Н. ЈАНКОВИЋ

27. 01. 2020. у 22:24

И на Савиндан чувају село од заборава: Школарцима књиге на дар

Ђаци вредно припремали приредбу Фото Н. Јанковић

Пожешка компанија "Графос" и Фонд хуманости "Новости" поводом Савиндана обрадовали малишане у Глумачу

ЧИМ се из наших градова зађе према селима, ту се добри обичаји и знање о свом роду подразумевају. У селу Глумач надомак Пожеге четрнаесторо ђака Основне школе "Милорад Бонџулић", а само их је толико преостало у некада великој школи, обележили су славу Светог Саву. Био је то најлепши повод да пожешка компанија "Графос" и Фонд хуманости "Вечерњих новости" овим школарцима поклоне књиге и да са њима, родитељима и овдашњим свештенством ломе славски колач уз подсећања, песме и приче о првом српском просветитељу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Задужбине чувају дух древног Пожаревца

На вратима школе, дочекао нас је Петар Радојевић, осам година ђак, потом још 25 учитељ у Глумчу, а данас пензионер. У рукама држи летопис, огромну књигу у коју је уписао и унео све што је за ову школу важно.

- Пре пола века имали смо 320, а данас само 14 ђака - каже Радојевић. - У овој школи су се још од 1895. описмењавала деца из Глумча, Отња и Врањана. Данас родитељи више воле да децу возе у Пожегу, а то је погрешно и последице се виде. Наше је да се боримо и да људе позовемо да размисле боље, јер без школе неће бити ни овог села.

Две учитељице, Радосава Тодоровић и Олгица Драговић, уз домара Здравка Никитовића, држе школу у животу. Да би у томе успели, нађу им се кад год нешто треба поправити и уредити мештани Велизар Анђелић, председник Месне заједнице Бранко Мијајловић и родитељи малишана. И тако школа опстаје.

После светосавске приредбе коју су школарци приредили, Мирослав Мићовић, власник "Графоса", обрадовао је децу књигама и пригодним поклонима.

- Мислим да су породичне фирме важне за укупан друштвени живот јер се у њима гаји осећај за праве вредности - нагласио је Мићовић. - Не може се замислити лепши дан од тога да са децом славите школску славу Светог Саву. Још више нас радује што смо овде са Компанијом "Новости", нашим поузданим и великим партнером.

Петар Радојевић са учеником Ђорђем Драгичевићем

Уследили су разговори о пожешком селу Глумач, о овдашњем песнику из српских антологија Момчилу Тешићу, аутору чувене дечје песме "Лек" ("Разболе се лисица"), о некадашњем учитељу Сретену Лазаревићу који је описан у књизи Стевана Сремца "Лимунација на селу", као и о овдашњим логорашима попут Ратомира Вукићевића, стрељаног на Бањици 1944. године...

ГЛУМАЧКА ШКОЛА

КАДА су деца на крају приредбе, коју су припремали озбиљно и вредно, награђена аплаузима за рецитаторско и приповедачко умеће, речено нам је да се то подразумева. Кажу у шали: "Ипак смо ми глумачка школа".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације