Химна просветитељу одјекује од Јудејске пустиње до Србије: “Вечерње новости” са ходочасницима у манастиру Светог Саве Освећеног (ВИДЕО/ФОТО)

Новости Онлине/ Б. С.

27. 01. 2020. у 18:26

Химна просветитељу одјекује од Јудејске пустиње до Србије: “Вечерње новости” са ходочасницима у манастиру Светог Саве Освећеног (ВИДЕО/ФОТО)

Испосница монаха манастира светог Саве Освећеног уклесана у литици клисуре Кедрона Фото Борис Субашић

Међу присутнима су отац Герасим, група наших поклоника и наш репортер Борис Субашић
НА велики православни празник посвећен нашем просветитељу, Дан Светог Саве, група Срба окупила се у манастиру Светог Саве Освећеног у Јудејској пустињи. Међу присутнима су отац Герасим, бивши игуман манастира Ђурђеви ступови, а сада монах на Светој гори, група наших поклоника и репортер “Вечерњих новости” Борис Субашић.

Ходочасници из Србије су у Светој земљи, односно Јудејској пустињи, посетили Велику лавру, основану 485 године. Овај манастир је зачајан јер се у њему подвизавао, крајем V и почетком VI века, Свети Сава Освећени.

Према предању, Свети Сава Освећени оставио је завештање да се после његове смрти његов жезал – патерица преда архијереју царског рода и истог имена кад буде дошао у манастир. Када је свети Сава (српски) први пут посетио овај манастир, 1229. године, ово завештање је испуњено.

Пастирски штап - патерица Светог Саве Освећеног, који се налазио на зиду цркве, припао је Светом Сави (српском). Он се и данас чува у светогорској ћелији која се зове Патерица.

Тад је Свети Сава српски добио и чудотворну икону пресвете Богородице Тројеручице, која се и данас чува у манастиру Хиландару. И добио је чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице, која се чува у испосници Светог Саве у Кареји, на Светој гори.

Манастир Светог Саве Освећеног


Репортер Новости ја на врху литице
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)