СРЂАН Багоња (37) из Ветерника код Новог Сада остао је непокретан после саобраћајне несреће, али не губи наду да ће стати на своје ноге. Он се узда у третман матичним ћелијама и рехабилитацију, али је за то неопходно много новца, који он и његова мајка немају довољно ни за свакодневне потребе.

- Сваки његов лек плаћамо, као и пелене и катетере. Сваки дан му долази физиотерапеут на по сат времена, што кошта 1.000 динара или 30.000 месечно, а наша једина примања су његова накнада за туђу помоћ и негу од 27.800 динара и моја пензија од 16.000 - наводи Срђанова мајка Анка, са којом живи и која једина брине о њему.

Срђан је настрадао у тешком саобраћајном удесу 5. јуна прошле године на путу Нови Сад - Темерин, код Бачког Јарка. Са тројицом другара ишао је аутомобилом на приватни грађевински посао у Темерин, кад је у њих ударио комби, који је обилазио возило са приколицом. Сва четворица су тешко повређена, а Срђан на месту сувозача најтеже, јер му је повређена кичмена мождина. После несреће је био у коми, а касније му је одстрањена слезина.

Због повреде кичме Срђан је одузет од струка надоле и везан за колица, али је психички јак, са циљем да прохода до идуће године.

Мајка напомиње да Срђан има и десетак декубиталних рана, које превијају патронажне сестре. Те ране је потребно да се оперишу, за шта је такође неопходно обезбедити новац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рођени истог датума, истог дана у недељи, у размаку од пет година: Александар је за рођендан добио сестру, већ 51 годину дувају свећице истог дана

Срђан Багоња са другарима Фото Приватна архива

Помоћ за Срђана прикупља се преко фондације "Буди хуман", коју је основао Александар Шапић. Људи добре воље, који желе да помогну Срђану, могу уплатити прилоге на рачуне - динарски: 160-552145-13 и девизни: 00-540-0004248.2. IBAN: RS35160005400004248212 SWIFT/BIC: DBDBRSBG. На уплатници као сврху уплате треба написати "Донација за Срђана Багоњу", а у рубрици "прималац" уписати: Хуманитарна фондација "Буди хуман" Булевар Милутина Миланковића 120д, Нови Београд.

Може се помоћи и поруком путем мобилног телефона, која вреди 200 динара, ако се упише 702 и пошаље на 3030. За СМС из дијаспоре (цена 20 швајцарских франака) потребно је уписати human702 и послати на 455.

КУТИЈЕ ЗА ПРИЛОГЕ

СРЂАНОВА мајка каже да су за његово лечење од државе добијене само две једнократне помоћи од по 15.000 динара посредством Центра за социјални рад. Акције за помоћ, убацивањем прилога у кутије, организује група "Ветерник за Срђана".