ЧЕСТО га називају доктором за бирократију, јер је пронашао начин како изаћи из чувене ситуације "фали ти један папир" коју свако искуси бар једном у животу. Он је и књиговођа, порески саветник, специјализован за ИТ сектор и мали бизнис. Учествовао је у јавним расправама за доношење законских решења и у њиховој изради, основао је сајт "Књишки мољци", али је највише честитки добио због блога са економским саветима о компликованој администрацији. И све то постигао је пре 30. године! Није чудо онда што је Београђанин Милан Трбојевић недавно проглашен за једног од младих хероја Србије.

По струци је дипломирани менаџер, а на другој години студија самостално је покренуо књиговодствену агенцију која данас има 20 запослених и више од 300 клијената. Како каже за наш лист, идеју да покрене и блог за сналажење у "тунелу" конфузне бирократије добио је лако, јер "фали ти један папир" је прва асоцијација за искуство са разних шалтера.

Решио је да иза овог духовитог назива покрене озбиљне теме и кроз видео-снимке објасни свакодневне пореске заврзламе и пружи бесплатну подршку предузетницима у Србији. И већ је одговорио на 10.000 питања из ове области, а сваког месеца његов блог забележи 20.000 посета. Најмање десетак одговорених питања и недоумица - сваког дана.

- Мислио сам да ће после неког времена бити научено доста тога, али новитета је много, па је блог све актуелнији и посећенији - каже Трбојевић. - Сваке недеље објављујемо нове снимке, а посебно ми је драго што се људи из целе земље јављају и захваљују пошто је информисаност, нажалост, мала. Саговорници најчешће имају недоумице око тога који облик фирме да отворе, око ПДВ, и породиљско и трудничко боловање су велике мистерије. А што се бирократије тиче, одлазак на шалтер три пута је најчешћи случај. Први пут идете да се распитате, други пут да вас врате и трећи пут идете да завршите посао. Бирократија је слична и у другим земљама, али овде су помешани стари и нови системи, па је ситуација ФТ1П некада више изражена.

Милан је осмислио и друштвену игру са називом "Фали ти један папир", или скраћеницом која се већ одомаћила - ФТ1П, продата је у више од 500 примерака за месец дана. Креирао је и одржао сопствени семинар на тему паушала са више од 200 учесника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Научници направили злато од пластике (ВИДЕО)

- Хтео сам да људима кроз игру објасним пореска правила - каже Милан. - Игра представља реалну ситуацију: када знате више правила идете напред и то брже, или, ако не знате, идете назад и успоравате. Имам још идеја. Даљи планови су ширење самог књиговодства, едукација кроз семинаре и оно што је мој циљ - да једног дана развијем софтвер "Џепни књиговођа", који би дигитализовао старомодну индустрију и књиговођу сместио у мобилни уређај. Биће то робот књиговођа. Домаћа верзија ће се звати "Љиља", а верзија за инострано тржиште "Лара".

Милан Трбојевић


Милан је добио и признање Града Београда за најбољу бизнис идеју за 2018. годину, када је у конкуренцији 16 екипа прво место освојио тим који је он предводио.

САМО ДИГИТАЛНО

- Поборник сам потпуне дигитализације папирног и административног пословања, и то је једини начин да се изјадначе правила у целој Србији - објашњава Трбојевић. - Дигитализацију треба наставити у овом смеру да све, па чак и контроле, буде потпуно електронски. Тада се долази до максимално могуће транспарентности.

МЛАДИ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО

ЛИЧНИМ примером Милан је разбио предрасуде да се књиговодством баве "досадни маторци" и да је потребно велико искуство да се отвори фирма. Подстакао је младе на предузетништво кроз многе јавне наступе, дељењем знања и искуства, путем блога и друштвених мрежа. Чак 60 одсто фирме "Књишки мољац" чине људи до 27 година.