Пронашао лек за бирократију: Милан побрао награде за бесплатне савете на блогу Фали ти један папир

Б. Царановић

27. 01. 2020. у 13:01

Пронашао лек за бирократију: Милан побрао награде за бесплатне савете на блогу Фали ти један папир

Помоћ за административне заврзламе

На једноставан начин информише и подучава људе о администрацији

ЧЕСТО га називају доктором за бирократију, јер је пронашао начин како изаћи из чувене ситуације "фали ти један папир" коју свако искуси бар једном у животу. Он је и књиговођа, порески саветник, специјализован за ИТ сектор и мали бизнис. Учествовао је у јавним расправама за доношење законских решења и у њиховој изради, основао је сајт "Књишки мољци", али је највише честитки добио због блога са економским саветима о компликованој администрацији. И све то постигао је пре 30. године! Није чудо онда што је Београђанин Милан Трбојевић недавно проглашен за једног од младих хероја Србије.

По струци је дипломирани менаџер, а на другој години студија самостално је покренуо књиговодствену агенцију која данас има 20 запослених и више од 300 клијената. Како каже за наш лист, идеју да покрене и блог за сналажење у "тунелу" конфузне бирократије добио је лако, јер "фали ти један папир" је прва асоцијација за искуство са разних шалтера.

Решио је да иза овог духовитог назива покрене озбиљне теме и кроз видео-снимке објасни свакодневне пореске заврзламе и пружи бесплатну подршку предузетницима у Србији. И већ је одговорио на 10.000 питања из ове области, а сваког месеца његов блог забележи 20.000 посета. Најмање десетак одговорених питања и недоумица - сваког дана.

- Мислио сам да ће после неког времена бити научено доста тога, али новитета је много, па је блог све актуелнији и посећенији - каже Трбојевић. - Сваке недеље објављујемо нове снимке, а посебно ми је драго што се људи из целе земље јављају и захваљују пошто је информисаност, нажалост, мала. Саговорници најчешће имају недоумице око тога који облик фирме да отворе, око ПДВ, и породиљско и трудничко боловање су велике мистерије. А што се бирократије тиче, одлазак на шалтер три пута је најчешћи случај. Први пут идете да се распитате, други пут да вас врате и трећи пут идете да завршите посао. Бирократија је слична и у другим земљама, али овде су помешани стари и нови системи, па је ситуација ФТ1П некада више изражена.

Милан је осмислио и друштвену игру са називом "Фали ти један папир", или скраћеницом која се већ одомаћила - ФТ1П, продата је у више од 500 примерака за месец дана. Креирао је и одржао сопствени семинар на тему паушала са више од 200 учесника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Научници направили злато од пластике (ВИДЕО)

- Хтео сам да људима кроз игру објасним пореска правила - каже Милан. - Игра представља реалну ситуацију: када знате више правила идете напред и то брже, или, ако не знате, идете назад и успоравате. Имам још идеја. Даљи планови су ширење самог књиговодства, едукација кроз семинаре и оно што је мој циљ - да једног дана развијем софтвер "Џепни књиговођа", који би дигитализовао старомодну индустрију и књиговођу сместио у мобилни уређај. Биће то робот књиговођа. Домаћа верзија ће се звати "Љиља", а верзија за инострано тржиште "Лара".

Милан Трбојевић


Милан је добио и признање Града Београда за најбољу бизнис идеју за 2018. годину, када је у конкуренцији 16 екипа прво место освојио тим који је он предводио.

САМО ДИГИТАЛНО

- Поборник сам потпуне дигитализације папирног и административног пословања, и то је једини начин да се изјадначе правила у целој Србији - објашњава Трбојевић. - Дигитализацију треба наставити у овом смеру да све, па чак и контроле, буде потпуно електронски. Тада се долази до максимално могуће транспарентности.

МЛАДИ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО

ЛИЧНИМ примером Милан је разбио предрасуде да се књиговодством баве "досадни маторци" и да је потребно велико искуство да се отвори фирма. Подстакао је младе на предузетништво кроз многе јавне наступе, дељењем знања и искуства, путем блога и друштвених мрежа. Чак 60 одсто фирме "Књишки мољац" чине људи до 27 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Moreuz

27.01.2020. 14:21

Birokratija je slična oktopodu kome kada odseku jedan pipak, brzo izraste drugi. Tako da ce i ovaj covek i korisnici njegovih saveta da imaju stalni posao ispravljanja krive Drine. U tzv. demokratiji je sve kao bajage dostupno ali ništa ne mozes da resis bez posrednika koji ti naplati uslugu bez garancije da ces da završis posao. Stalno jedni prave probleme da drugi imaju da ih resavaju. Na taj način niko se ne stiže baviti sistemskim promenama vec samo po površini. Gore gladac, a ispod jadac.