ПИРОТ је јуче био преплављен гостима из суседне Бугарске. Разлог је традиционални, осми по реду, Сајам пеглане кобасице, за којом код комшија влада права помама. Мало ко је дошао из бугарске престонице, Драгомана, Сливнице, али и удаљенијих градова, а да није купио макар једну потковицу мезетлука направљеног од посног меса, за који се верује да је, поред осталог, и афродизијак.

Ако нису купили кобасицу, онда су пазарили сир, кајмак, вурду и ситан сир у паприци од многобројних млекара који су у хали "Кеј" такође имали штандове, као и винари. Било их је из целе Србије.

- Већ неколико година долазим и никад се нисам покајао. Увек пазарим за себе и супругу, али и за кћеркину породицу, којој се такође свиђа овај мезетлук. Знам да се прави од овчјег, козјег и јунећег меса, од стоке узгајане на природан начин, која је здрава. Ако ништа друго, бар нема разних адитива и појачивача мириса и укуса. И мени се чини да је овог пута највише народа, јер је лепо време, а уз то и викенд је. Пазарио сам за 3.000 динара килограм пеглане кобасице и око два килограма разних сирева - у даху нам преноси утиске Мони Славков, пензионер из околине Софије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈБОЉА ПЕГЛАНА КОБАСИЦА: Тајна у ветру и још понечему (ВИДЕО)

На овогодишњем сајму било је четрдесетак произвођача. Сва роба је претходних дана била подвргнута многобројним анализама и сертификовању, тако да је слободно могла да се купује и проба. Циљ Пироћанаца је да пеглана кобасица постане званични бренд са географским пореклом овог краја, и то ће се највероватније и десити ове године, јер је поприличан посао око заштите већ урађен.

На Сајму је јуче пазарио и градоначелник Владан Васић, који је претходно отворио манифестацију:

- Радује нас оволика посета. У ноћи између петка и суботе у граду није било ниједне слободне постеље у хотелима и објектима који се баве угоститељством. То је добар знак.
Производња пеглане кобасице је за многе мајсторе "жетва" усред зиме - килограм кошта 3.000 динара, од чега је бар половина чиста зарада.

- То значи да се на 100 килограма продатих кобасица може зарадити најмање 150.000 динара - каже нам један од мајстора.
Не открива нам идентитет, јер, како каже, боји се, кориће га колеге мајстори због искрености.

- Све је добро, али је проблем јер је све мање оваца и коза, што значи да нема сировинске базе. Нико неће у овчаре и козаре на Стару планину, иако држава, али и град, нуди многобројне стимулације - јада се наш саговорник.

ГЛУМАЦ ПРОМОТЕР

ОВОГОДИШЊИ промотер Сајма пеглане кобасице је глумац Борис Миливојевић (на слици), који је примио "калауз" манифестације:

- Драго ми је што сам примио "калауз", а сада идем да пробам сваку од ваших кобаја, за које кажу да су одличне.