Пирот пун гостију, а сви дошли због хране: Бугари као луди купују пеглану кобасицу, неки верују и да је афродизијак
26. 01. 2020. у 12:03
Одржан традиционални сајам чувеног мезетлука, домаћини најављују. Највише гостију из Бугарске, где влада помама за овим специјалитетом
Фото В. Ћирић
Ако нису купили кобасицу, онда су пазарили сир, кајмак, вурду и ситан сир у паприци од многобројних млекара који су у хали "Кеј" такође имали штандове, као и винари. Било их је из целе Србије.
- Већ неколико година долазим и никад се нисам покајао. Увек пазарим за себе и супругу, али и за кћеркину породицу, којој се такође свиђа овај мезетлук. Знам да се прави од овчјег, козјег и јунећег меса, од стоке узгајане на природан начин, која је здрава. Ако ништа друго, бар нема разних адитива и појачивача мириса и укуса. И мени се чини да је овог пута највише народа, јер је лепо време, а уз то и викенд је. Пазарио сам за 3.000 динара килограм пеглане кобасице и око два килограма разних сирева - у даху нам преноси утиске Мони Славков, пензионер из околине Софије.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈБОЉА ПЕГЛАНА КОБАСИЦА: Тајна у ветру и још понечему (ВИДЕО)
На Сајму је јуче пазарио и градоначелник Владан Васић, који је претходно отворио манифестацију:
- Радује нас оволика посета. У ноћи између петка и суботе у граду није било ниједне слободне постеље у хотелима и објектима који се баве угоститељством. То је добар знак.
Производња пеглане кобасице је за многе мајсторе "жетва" усред зиме - килограм кошта 3.000 динара, од чега је бар половина чиста зарада.
- То значи да се на 100 килограма продатих кобасица може зарадити најмање 150.000 динара - каже нам један од мајстора.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Не открива нам идентитет, јер, како каже, боји се, кориће га колеге мајстори због искрености.
- Све је добро, али је проблем јер је све мање оваца и коза, што значи да нема сировинске базе. Нико неће у овчаре и козаре на Стару планину, иако држава, али и град, нуди многобројне стимулације - јада се наш саговорник.
.jpg)
ГЛУМАЦ ПРОМОТЕР
ОВОГОДИШЊИ промотер Сајма пеглане кобасице је глумац Борис Миливојевић (на слици), који је примио "калауз" манифестације:
- Драго ми је што сам примио "калауз", а сада идем да пробам сваку од ваших кобаја, за које кажу да су одличне.