ГАЗДА Ненад Божић (43) из Раче крагујевачке обрађује њиве у 16 села! Иза трактора, машина, вршалица овог домаћина сваке године остаје 200 хектара преоране и посејане земље. На својих 40 и још 160 хектара које узима у закуп, узгаја пшеницу, кукуруз и сунцокрет. Од када је пре деценије преузео домаћинство од оца Илије, без лажне скромности каже да је посао удвостручио, као и да има купца за све што посеје и пожање.

Како овај ратар каже, и на селу, и на њиви, мора да се иде укорак са новим временом, модерним добом, али и да се не забораве традиција и оно што је добро. Зато је Ненад одлучио да оснује пољопривредну задругу, са још четворо комшија. "Божићи" су недавно формирани при Задружном савезу Шумадије, Поморавља и Јагодине и имају велике планове.

- Готово 600 хектара заједно радимо, а на својим пољима имам 75 хектара под пшеницом, 80 хектара под сунцокретом и око 40 под кукурузом - прича Ненад. - Принос ми је 5,5 тона пшенице по хектару, 8,5 тона кукуруза и око три тоне по хектару сунцокрета. Крагујевачка фирма, са којом сарађујем годинама, откупљује свих 1.200 тона жита, па нам пласман није проблем. Опремљени смо комплетном механизацијом, вредни смо, а једино што нам недостаје је складиште. Надамо се подстицају Кабинета за регионални развој, као и помоћи Општине Рача око плаца да бисмо изградили неопходне хангаре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Домаћини Србије: Породица Пантелић вековима гаји воће, јабуке ће хранити и њихове унуке

По Божићевим речима, очекује да ће кроз новоформирану задругу лакше и јефтиније набављати ђубриво, хемикалије и семе. Субвенција ратарима од 5.200 динара по хектару које држава даје су им значајне, али проблем је што Закон то дозвољава за само 20 хектара, без обзира на све остало што домаћин обрађује.

- Тако је и са осигурањем. Држава покрива 60 одсто, али само за 20 хектара - прича Ненад. - Годишње осигурање ме кошта 1,3 милиона динара, а око 160.000 динара ми се рефундира. У овом крају, непогоде су честа појава. Значило би нам да постоји стратегија, па да се ратарима каже шта сеју, како би прилагодили своје планове, али и испоштовали плодоред. Две године заредом на истој земљи не сади се иста култура.

УВЕК ПОСЛА

ДОМАЋИНСТВО Божића, осим Илије и Ненада, чине и две даме - супруга Милијана и ћерка Јована. А посла има целе године. На пољима пшенице, у фебруару се ђубри, у марту прска коров, а у априлу штити од болести. У јулу се врше, на јесен бере, а у октобру сеје. За кукуруз се земља припрема у марту, у априлу је сетва, у јуну се прска и храни, а у октобру бере. Сунцокрет се сеје у априлу, у септембру бере.