ОНО што је у свету тренд одавно, сада постоји и у Србији захваљујући Земљорадничкој задрузи "Стари Банат" из села Сакуле код Опова. На рафовима великих маркета, а на срећу домаћица, сада се може наћи свеже поврће - опрано, очишћено, исецкано и спремно за употребу! Пре неколико месеци ови задругари отворили су погон за обраду поврћа, а савремене машине за прање, сецкање и паковање набавили уз помоћ 6,6 милиона динара, које су добили као подстицај од Владе Србије, а преко Кабинета за регионални развој министра Милана Кркобабића.

По речима директора задруге Александра Јовановића, на идеју да повеже мештане околних села који задругу снабдевају свежим поврћем, а да га затим обрађује, дошао је јер живи у крају где много домаћина узгаја ове културе. У иностранству се то, како каже, често ради, док је код нас уобичајено паковање ове врсте само залеђеног поврћа.
- Заједно са бесповратним средствима које смо добили, укупно смо у овај посао уложили 150.000 до 180.000 евра - каже Јовановић. - Повећали смо број машина, направили објекат где је смештен наш погон, постројења за суво и мокро прање, сецкање и паковање, набавили хладњачу, камион, а испунили смо све стандарде. Пакује се у заштићеној атмосфери, са одговарајућим гасовима и смесама, да би поврће остало свеже.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Домаћини Србије: Породица Пантелић вековима гаји воће, јабуке ће хранити и њихове унуке

Тренутни капацитети су три тоне дневно, али ће у наредном периоду расти.
- Ово је пример да једно село захваљујући задрузи има свој погон у коме двадесетак породица може да нађе своју егзистенцију - каже Кркобабић. - Поврће које пољопривредници произведу адекватно је третирано и упаковано и директно стиже до купаца. Зато су нам и нужне задруге и веома ме радује што је од почетка овог пројекта Владе Србије до данас чак 633 села добило задругу. Држава је спремна да и ове године помогне домаћинима Србије удруженим у задруге.

Да је ова задруга у околини Опова сјајан модел по узору на примере из Европске уније, слаже се и проф. др Жарко Илин са пољопривредног факултета у Новом Саду.
- Оваквим погонима који олакшавају доступност повртарских производа становништву, утиче се директно на квалитет исхране људи јер основу здраве исхране чини пре свега поврће и воће, а после житарице и остале намирнице - сматра проф. Илин. - Овакви задружни погони треба да буду окосница и срж малих места, а Србија је озбиљан произвођач поврћа са све већом перспективом у Европи и свету.


Бесповратна средства задругари уложили у развој


АГРАРНА РЕФОРМА

ТРЕНУТНО немамо аграрну, пољопривредну банку, неку врсту финансијског сервиса који може да прати пољопривреднике, било индивидуално, било у задругама - каже Кркобабић. - Ова тема биће део свеобухватне аграрне реформе. Наредне године требало би да се крене у хоризонтално и вертикално повезивање задруга, дефинисање сложених задруга.