Екстремна топлота настала због ерупције Везува у Италији 1979. године била је толико јака да је мозак једне од жртава претворила у стакло.

Од ерупције вулкана тада су страдале хиљаде становника у Помпеји, Херкуланеуму и Стабији и уништена су бројна насеља недалеко од данашњег Напуља, преноси Би-Би-Си.

Град Херкуланеум и неки његови становници нестали су испод лаве, а тим научника који је проучавао остатке једне од жртви ерупције пронађене 60-их година прошлог века, објавио је да су из лобање жртве извучени делови стакластог, црног материјала, за који верују да су делови људског мозга претворени у стакло.

У њиховој студији наводи се да до процеса витрификације или претварања у стакло долази када материјал сагорева на јакој топлоти и брзо се хлади, након чега се претвара у стакло или глазуру.

"Чување остатака мозга античкг човека је изузетно ретко откриће. Ово је први пут да се открију остаци људског мозга витрификованог топлотом", изјавио је форензички антрополог Пјер Паоло Петроне са Универзитета у напуљу и вођа научног тима.

Сматра се да је жртва био мушкарац у средњим 20-им годинама, а његови остаци пронађени су у дрвеном кревету који је био прекривен вулканским пепелом. највероватније је преминуо одмах у тренутку ерупције.

Прочитајте још - Нова ерупција вулкана Попокатепетл (ВИДЕО)

Анализом угљенисаног дрвета пронађеног поред остатака установљено је да је температура у тренутку ерупције била 520 степени, што говори да је екстремна температура могла да запали телесну масноћу и истопи мека ткива, наводи се у извештају.

"Откриће стакластог материјала у глави жртве, протеина изражених у људском мозгу и масних киселина које се налазе у људској коси указује на термички индуковану очуваност витрификованог ткива људског мозга", наводи се у студији и додаје да стакласти материјал није пронађен на другим местима на том археолошком налазишту.

Током ерупције Везува, Херкуланеум је нестао испод топле лаве и пепела из вулкана.

Како се наводи, лава је карбонализовала и сачувала делове града, али и скелете људи који нису могли да побегну.