БОР - Јаком вољом и жељом за животом, упорношћу, кориговањем начина исхране и коришћењем - кубанских буба - Марија Стојановић (39), из Бора, након борбе која је трајала више од годину дана успела је да победи - рак материце. Када је медицина учинила колико је могла, ова жена се окренула алтернативној методи лечења и данас је - потпуно здрава особа.


- Сасвим случајно сам сазнала да болујем од рака материце - прича нам Марија. - Кренула су блага крварења, након чега сам, прошле године у децембру, отишла код лекара. Дијагноза је била поражавајућа. Морала сам одмах да урадим биопсију и још неке анализе.


Недуго потом је установљено да је Марији рак захватио материцу, али много више полни орган, што се врло ретко дешава, али је управо због тога операција била - неизводљива. Ова жена је била подвргнута хемотерапији и зрачењима на Одељењу онкологије Здравственог центра у Кладову, као и дубинским зрачењима у Клиничко-болничком центру у Београду.- Ни у једном тренутку нисам прихватила чињеницу да сам болесна - присећа се Стојановићева. - Функционисала сам све време, одлазила на посао и током лечења нисам користила ниједан дан боловања. У болници у Кладову је особље дивно према пацијентима, и то много значи када имате са ким да поразговарате. Било ми је тешко, јер сам имала страховите опекотине. Међутим, нисам размишљала о томе шта све може да ми се деси, живела сам нормално и радовала се сваком новом дану.


Марији је пријатељица препоручила кубанске бубе. Решила је да и то проба и, каже, врло брзо је осетила знаке побољшања здравственог стања.


- Верујем да су ми помогле. Чувам их у посуди са мекињама, и храним их јабукама или хлебом. Гутају се живе, са водом. Крене се од једне, па сваког наредног дана по једна више, док се не стигне до 70, а онда се враћате уназад, до прве бубе. Након тога се прави пауза, па поново испочетка. Кажу да њихова киселина делује као хемотерапија код људи болесних од рака. Нисам имала шта да изгубим, пијем их редовно и помажу ми - додаје Стојановићка.


За Марију и сви пријатељи имају само речи хвале. Кажу, позитивнију особу од ње нису упознали.


- Имам троје деце и увек сам се трудила да ме не заокупира мисао о болести, да не пате много ни супруг ни деца. Нисам ни деловала као особа која има неке проблеме, пријатељи и остали познаници нису ни приметили да сам болесна док им ја то нисам рекла - додаје Марија.


Породица је у сваком тренутку била ту за Марију. Она је поштовала сваку препоруку лекара, кориговала начин исхране и победила у борби за живот.


- Једино сам се увек питала зашто баш ја - отворена је Марија. - Из исхране сам избацила бели хлеб, газиране и све друге сокове. Током хемотерапије нисам јела ни свеже воће и поврће, осим банана. Гледала сам само да радим што више, проводим слободно време са породицом и на крају сам успела да пребродим ову тешку болест - каже Стојановићка.


Да је за срећу потребно мало, некада довољан осмех и лепа реч, уверила нас је Марија која зрачи позитивном енергијом, увек насмејана и спремна за шалу.


- Научила сам да је живот прелеп и да се треба радовати сваком новом дану - широк осмех озарио је Маријино лице. - Важно је да човек не посустане, па чак и да је најгора болест у питању...


КРАЈЊЕ НЕОДГОВОРНО


Професор др Мима фазлагић, гинеколог, каже да је чула доста чудних метода лечења, али да бизарнију од примена кубанских буба није:


- Крајње је неодговорно да је пацијенткиња примењивала све методе лечења која су јој прописали лекари,а да тврди да јој је помогло гутање буба. Да то заиста може да помогне и да ти инсекти имају у себи неку драгоцену супстнацу фармацеутска индустрија би то одавно препознала и од тога правила лекове. Фармацеутска индустрија улаже милијарде долара у испитивања и истраживања и није могуће да су им промакле "кубанске бубе". С обзиром на овакво понашање, не чуди чињеница да смо међу најгорима у Европи по питању оболевања и лечења гинеколошких канцера. Нажалост, многе жене ће бити дубоко уверене да овај приступ помаже и неће отићи лекару иако имају тегобе.