Археолошка открића 2019. године: Од невиђених фресака у гробници до ризнице сребрног новца

Танјуг

22. 01. 2020. у 23:33

Археолошка открића 2019. године: Од невиђених фресака у гробници до ризнице сребрног новца

Depositphotos

Археолошки институт Америке објавио најважнија открића током 2019. године и на прво место ставио до сада неоткривену гробницу у Сакари

Археолошки институт Америке у Бостону који издаје свој часопис двомесечно објавио је у броју за јануар/фебруар најважнија открића током 2019. године и на прво место ставио до сада неоткривену гробницу у Сакари у којој је био сахрањен високи званичник фараона Ђедкаре Исесиа .


Гроб је рашкошно осликан и налази се у комплексу у коме су сахрањени припадници двора фараона Пете династије која је владала од 2381. до 2353. године пре наше ере.


За ово значајно откриће заслужна је екипа стручњака из чешког Института за египтологију. Они су успели да нађу подземни тунел из кога се улазило у серију соба које су биле посебне гробнице. Испоставило се да је само ова једна просторија била раскошно осликана и да је ту сахрањен званичник фараона по имену Куви. ПО зидовима су били исписани на више места његово име и функције "фараонов секретар, дружебеник краљевске куће, надзорник Велике куће"...


Око хијероглифа су насликани покојникови радници како обављајју послове који су им одређени. Боје су невероварно раскошне као да нису сликане пре 4300 година. На једном од зидова је насликан покојник који седи пред столом на коме су огромне количине хране и пића.


Тимом који је открио ову гробницу руководио је египатски археолог Мохамед Мегахед који је скренуо пажњу да су сцене насликане на зидовима веома ретке за период када су насликане, што је знак да се радило о веома важној особи.


На листи открића се налази и Чичен Ица, један од градова који су били престоница народа Маја у Централној Америци, а који је имао велик систем пећина и тунела испод главних храмова и 2019. је формирана екипа са задатком да утврди чему су служиле те подземне одаје. Тим су предводили Гиљермо де Анда из мексичног Националног института за антропологију и историју и Американац Џемс Бреди са Државног унивезитета у Лос Анђелесу.


Они су поново отворили пећину која је дуже била затворена и показало се да постоји седам ритуалних простроија у којима су нашли 170 артефаката од керамике укључујући једну посуду у којој су паљене мирисне биљке. Она је била украшена фигурама бога кише Тлалока.


Подземне просторије су за Маје биле скоро исто тако важне као оне које су биле изнад земље, констатовала су двојица истраживача и закључила да подземље храмова Маја треба истражити.


Они намеравају да утврде шта је све поломљено и уверени су да су то били исти непријатељи Маја који су уништили сам град Чичен Ицу 1200. године. Надају се да ће наћи артефакте који ће им помоћи да прецизније утврде када је град опљачкан и срушен.


Научници са Унивезитета у Кардифу који су испитали кости свиња које су поједене код Дорингтон волса установили су да су оне доведене са понекад доста удаљених места, цак и из Шкотске: То је откриће донело до сазнања да су становници Енглеске у неолитском периоду били спремни да пешаче више миља да би дошли до светих места и доносили су своје свиње да би осигурали себи и својим породицама храну док су на путу.


Прочитајте још: ПРОНАЂЕНА БОГИЊА СТАРА 6.500 ГОДИНА: Спектакуларно откриће археолога у атару села Витково код Александровца ФОТО


То показује да су староседеоци били много покретљивији него што се мислило.


Откриће из Казахстана, а то су фосилни остаци јабука, навело је на закључак да је ово данас најпопуларније воће потекло управо са тих простора. У Казахстану је, наиме, у једном селу на Тиа Шан планини пронађено семе јабуке с краја првог миленијума пре наше ере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације