НАШ председник Александар Вучић стално жури. Зато најчешће једе сендвич са његушком пршутом и љутом папричицом. То презалогаји између многобројних састанака.

Овако за "Новости" говори Гордана Јекић, заменик шефа кухиње у Председништву Србије, једна од четири кувара који свакодневно спремају оброке на Андрићевом венцу.

За запослене и многе светске лидере који су долазили у Београд и разговарали са првим човеком Србије.

Наша саговорница, али и Јовица Бура, шеф кухиње, као и кувари Љубиша Вељковић и Јована Петровић, постали су познати јавности када је председник прошле недеље на инстаграм-профилу објавио слику са запосленима у кухињи, поред лонца у којем се крчкала сарма. То је, како су нам рекли, и први пут да је дошао у ресторан.

- Председник воли наша традиционална јела, сарму, пуњену паприку и роштиљ, од којег највише лесковачке уштипке - каже за "Новости" кувар Вељковић. - Врло је једноставан када је реч о храни.

Вељковић је специјалиста за кувана јела, а Гордана за хладна предјела. Правило је да увек међусобно пробају специјалитете оног другог и онда увек уваже сугестије.

ТАДИЋ ЗАХТЕВАН, ТОМА ЈЕО КОД КУЋЕ КУХИЊА у Председништву почела је да ради 2004. године када је на челу Србије био Борис Тадић. Он је био врло захтеван, сваке среде су се на Андрићевом венцу одржавали шири састанци са његовим сарадницима и припремали су се оброци. Највише је волео питу од хељде са малинама. Једном приликом је догађај за који је спремљено послужење отказан у минут до 12. Наредни председник Томислав Николић ретко је јео у Председништву. Он је доручковао и ручао код куће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бајдену јагњетина, Путину пастрмка

- Када спремамо храну, онда колегиница или ја припремамо предјела, а мушкарци раде око меса - прича нам Гордана. - Немамо неки тајни рецепт, само је вероватно храна која се спрема у већим количинама укуснија.

Како су нам испричали, они са истом љубављу кувају сваког дана, био то обичан без већих посета или неки од оних када стижу светски лидери, а таквих је у Србији у последње време било много. Протоколи уговоре све детаље, па и око исхране.

- Када спремамо морамо да знамо те информације. На пример, када је долазила делегација са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, на столу није било свињетине. Спремали смо телетину и јагњетину испод сача. Кажу нам и да ли неки гости не једу одређене намирнице, има ли вегетаријанаца и све то имамо у виду када се саставља мени - каже Гордана.

Фото П.Митић

На столовима приликом важних посета углавном буде хладно предјело (пршут, паштета од пилеће џигерице, а спремана је и од препелице), затим топло предјело у којем су сармице, а онда месо - роштиљ или испод сача, риба... Ретко се послужују супе или чорбе.

Фото П.Митић

За слатко је задужена посластичар Мирјана Станковић која је већ 32 године мајстор свог заната.

- Увек има од осам до десет врста колача. Председник воли чоколадне торте. Када је долазио први човек Русије Владимир Путин спремала сам пуњене куване крушке. Приликом посете некадашњег лидера Турске Абдулаха Гула послужили смо јагоде са преливом, јер он не једе много намирница, попут брашна. Увек нам кажу када у делегацији има људи који не узимају шећер, глутен... - прича нам Станковићева.

Фото П.Митић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Домаћа кухиња нема замену: Вучић јео пуњене паприке “као окрепљење пред пут у Женеву" (ФОТО)

На менију ресторана у Председништву у уторак је била сарма, пилећи паприкаш, свињска шницла са печуркама, кувана јунетина, поховано пилеће месо са спанаћем, роштиљска кобасица са пребранцем, роштиљ, риба, пита са шљивама, москва торта, урмашце, чиз кејк, рибља чорба, јунећа супа... Кувари и конобари кажу да је све укусно, због чега су безброј пута добили похвале гостију, домаћих и страних.

Фото П.Митић

СВЕ ПОД КОНАЦ СВИ запослени у кухињи део су Гарде Војске Србије. На челу ресторана је заставник Горан Миљковић који води рачуна да све, као у војсци, буде под конац. Како нам је рекао, ради са одличним тимом који никада није заказао.

На питање да са читаоцима "Новости" поделе неке рецепте, Гордана каже да препоручује салата оброке са много поврћа, пилетином или рамстеком, док Љубиша издваја пилетину или пасту са домаћим тестом који сами припремају.

Дама посластичар издваја оранж коцке, јер, како каже, највише воли колаче за које не треба да се испрља много посуђа, што је и став свих домаћица у свакој другој српској кухињи. Баш таква атмосфера је и у овој у Председиштву, иако је скромно особље можда и најзаслужније што страни политичари Србији никада нису могли да скину титулу најбољег домаћина!


Фото П.Митић

ПОРОДИЦА КУЛИНАРА

ЈЕКИЋИ су породично заслужни за кухиње у државним институцијама. Муж Гордане Јекић, Божидар, био је конобар у ресторану у Скупштини Србије. Легендарни Божа отишао је у пензију, а његова слика је и даље у парламентарном ресторану. И Горданин брат ради у ресторану Владе у Немањиној 22.


Фото П.Митић


Фото П.Митић