НОВО осветљење манастира Градац, смештеног на оброницима Голије, учинило је да његова раскошна лепота буде још већа. Пројектом адаптације спољашњег осветљења обухваћено је декоративно осветљење Богородичине цркве као и функционално осветљење комплекса манастира Градац са паркингом и приступним стазама. Око 7.000 посетилаца који годишње посете ову светињу, уживаће у изванредном призору.

Новим осветљењем манастира Градац истакнути су габарити објеката, омогућено је да се величанствена грађевина из 13. века види и са веће удаљености, лепо су истакнути њене геометријска форма грађевине и купола. Осим тога, боравак верника, посетилаца и туриста из земље и иностранства је квалитетнији и безбеднији.

- Декоративним осветљењем Богородичине цркве представљена је вертикална хијерархија објекта где је светлом најнаглашенија централна велика купола са тамбурима - кажу из манастира Градац. - Интензитет осветљења објекта равномерно расте према највишој тачки централног крста објекта, а светлом су обухваћени сви архитектонски елементи објекта. Осветљење приступних стаза и паркинга уз повећану безбедност отвара и могућност посете већег броја посетилаца у раним вечерњим сатима, што раније није било могуће.

Како кажу, омогућена је адекватна презентација споменика културе уз проширену и побољшану туристичку понуду и промоцију културно-историјског наслеђа Србије. Функционалним осветљењем је олакшан и свакодневни рад сестринства манастира.

Фото М. Рајић

Православни манастир Градац задужбина је краљице Јелене Немањић, жене краља Уроша I. У манастирском комплексу налазе се две цркве: већа црква је посвећена Пресветој Богородици, а мања Светом Николи. Већа црква била је гробно место ктиторке манастира, Свете краљице Јелене.


ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА

ПРОЈЕКАТ потпуно новог осветљења завршен је крајем прошле године. Финансирало га је Министарство културе и информисања, а изабрани извођач била је фирма "Елкомс". Пројекат је одобрио Републички завод за заштиту споменика културе у Београду, чији су стручњаци др Марина Нешковић и Јована Шуњеварић радили конзерваторски надзор, а главни и одговорни пројектант био је Драган Мачужић.