КАД увече пођем у кревет, поред њега ставим батеријску лампу и више сам будна него што спавам. Стрепим и ослушкујем. Ако нешто чукне, значи пада кућа, палим лампу и бегам, али само ако ме рушевина не затрпа. А, овај зид кад још мало пукне, шифоњер ће да излети на улицу!

Овако бака Рада Костић (85), из Јеловца, код Деспотовца, описује "стање" своје куће на којој су зидови почели да пуцају, а и део крова се урушио, па прокишњава. То је још једна у низу тешких животних недаћа које су погодиле ову виталну, разбориту старицу која после смрти супруга Радоша, ћерке Милоранке и зета Бранка - живи сама.

- Кућа је била као чаша, иако је стара 200 година - каже нам бака Рада. - Сад је почела да попушта, јер су рођаци почели да руше стару кућу на коју се ова наслања, мада је и та кућа моја. Имали смо и заједничку воду 42 године, али су ми затворили, па је сад доносим са сеоске чесме. Нећу да се свађам ни са ким. Волела бих само да поправим кров...

За тај трошак она, међутим, нема новца. Живи од пензије од само 6.000 динара. Кад је прими, прво плати струју и комуналије, а за храну шта јој остане. Понекад јој унуци и братанци донесу храну, а повремено бака Рада комшиницама исплете вунене чарапе, а оне јој оне дају сир, млеко, понеко јаје...

- Некад живим добро, некад рђаво, али имам да поједем, здрава сам, спремила сам дрва да се зимус грејем - говори ова скромна старица. - И зимницу сам сама спремила. Храним и свињче, па имам месо и маст. Гладна нисам, имам одело...

Бака Рада показује трагове прокишњавања, фото З.Глигоријевић

Када су од Јеловчана чули за бака Радине муке, чланови пре пола године основаног Удружења грађана "Ресавски домаћин Деспотовац" посетили су је током божићних празника и однели јој храну и зимницу. Са њима је био и зидар Јован Милојевић, који је узео мере и направио списак потребног материјала. Он ће бесплатно да поправи кров, а како не би плаћали раднике, волонтери Удружења ће да му помажу. Сакупиће и новац за материјал, али ако неко жели да помогне, кажу да је добродошао.

фото З.Глигоријевић

- У нашој општини има много старих, а у будућности ће их бити и више, јер само прошле године сахрањено је 500 људи, док је рођено мање од 100 беба - каже Слободан Стојановић, члан Удружења. - О старима ћемо водити рачуна, помагаћемо им колико можемо, будући да су домови за старе препуни. Не смемо дозволити да им старост пролази у самоћи и немаштини.

фото З.Глигоријевић

ПОМОЋ

ОНИ који желе да помогну, могу то да учине преко Фондације хуманости "Новости". Са назнаком "за помоћ Ради Костић", новац могу да уплате на жиро-рачун број 205-5621-06.