НЕГОТИН – Најдужа неготинска улица са редним бројевима до 255, Кнез Михаилова у Неготину, у прошлости улица кафана, биоскопа, мануфактуре и старих заната, поново је отворила на Богојављење своје двери у оквиру манифестације "Весела чаршија". На бројним штандовима нашло се традиционално послужење, неизбежне пихтије, кифлице, ситни колачи, али и лулице, ушећерене јабуке, лицидерска срца, обележје "Веселе чаршије".


- Кренули смо пре девет година ношени мишљу да покренемо становништво јер током зиме нема већих дешавања у граду, да изађу да се мало друже, да вратимо дух старе неготинске чаршије и мислим да смо у томе успели – каже Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин, који је уз Дом културе "Стеван Мокрањац" организатор ове манифестације.


"Веселу чаршију" подржала је и локална самоуправа, али и власници неготинских радњи и локала у Кнез Михаиловој, која одавно више није занатска. На некадашње механе и дућане подсећају и фасаде, део старог градског језгра.


- Оживљавањем успомене на минула времена, дух старог Неготина, амбијента неготинске господске вароши, желимо да се захвалимо нашим прецима који су нас својим радом и делима учинили поносним грађанима Неготина. Својим чињењем показујемо колико поштујемо и волимо свој град. Покажимо да нам је Неготин у срцу не само данас већ свакога дана- каже Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Фото С.М.Јовановић


Кнез Михаилова у Неготину некад поносила се својим ситничарницама, бакалницама, занатлијским радњама, али и књижарама, биоскопом. Точила су се овде и чувена неготинска вина у 19. веку позната широм света. Управо је на ту чињеницу и подсетио овогодишњи хроничар, Ненад Војиновићћ, директор неготинског Историјског архива.

Фото С.М.Јовановић

- Вино из Крајине путовало је преко пристаништа у Радујевцу, а затим су бродови ишли до Бордоа преко Ријеке. Извоз вина се нагло повећао од 1885. Преко радујевачком ђумрука или царинарнице у периоду од 1884. до 1887. у односу на друге ђумруке, Кладово, Брза Паланка Београд, Смедерево и Суковмост највише је извожено вино из крајинских села. Укупно у овим годинама је преко поменутим ђумрука извежено 8.274.855 литара вина, а од те количине преко радујевачког ђумрука 7.030.312 литара - подсетио је Ненад Војиновић.


Прочитајте још: Није заборављен: У Неготину одржан концерт сећања на Луиса


Организаторима манифестације "Весела чаршија", Туристичкој организацији општине Неготин и Дому културе "Стеван Мокрањац" уручено је синоћ признање за самопрегоран вишегодишњи рад на пољу културе и забаве.

Фото С.М.Јовановић

И овогодишња манифестација одисала је духом прошлости. Точила су се ту мирисна кувана вина и ракије, јеле су се мекике и разни мезетлуци, а у госте су дошле и сувенирџије из целе источне Србије да својим радовима подсете да се некадашњи занати и данас негују.

Староградски ансамбл "Жирадо каваљери" Градимира Спасића музички је обојио ово вече, а додатно су га ритмом зачинили и чланови Дувачког оркестра "Хајдук Вељко" Бранета Јовановића.

Фото С.М.Јовановић

Музиком и стиховима ово вече увеличале су чланице Етно групе "Долама" Ане Павлић, професорке соло певања у овдашњој Уметничкој школи "Стеван Мокрањац", професор флауте Валентина Димитријевић, Етно група "Краљице" Александре Ђукић, матурант ове школе Никола Царановић на хармоници, као и Теодора Стојић из ОШ "Бранко Радичевић".

Фото С.М.Јовановић

КРАЈИНСКИ ДОБРОТВОР

Афористичар Павле Цветковић и песник Миодраг Златковић, чланови групе неготинских ентузијаста уручили су организаторима Туристичкој организацији и Дому културе признање "Културни добротвор". Они су, пак, новчани део награде донирали Удружењу особа са инвалидитетом "Дуга" у Неготину.