Својим умом 50.000 Срба у расејању МЕЊА СВЕТ: Како милиони људи са наших простора стварају историју у туђини

Марко Лопушина

недеља, 19. 01. 2020. у 20:02

Својим умом 50.000 Срба у расејању МЕЊА СВЕТ: Како милиони људи са наших простора стварају историју у туђини

Срби у нешвилској цркви

Наша дијаспора активна у тачно 159 држава, а у многим људи са наших простора је на високим позицијама

ПРВА беба рођена у Аустрији у новој 2020. години је српског порекла. Тиме се број наших људи у главном граду српског расејања, Бечу, увећао на 191.000.

Прочитајте још: Сваки други Србин живи изван Србије

Срби су по бројности први међу етничким групама у Бечу, најбројнији су православци у Аустрији, и са 2.500 студената најмоћнија академска заједница на овдашњим факултетима. Јануар је у земљи Алпа месец досељеника, који у читавој Аустрији славе Нову годину и Божић, а како каже академик Светлана Матић, професор у аустријским школама за децу странаца, Срби се посебно припремају и за предстојећу Светосавску академију.

По прославама државних и верских празника у читавом свету види се да су Срби у дијаспори активни у свих 159 држава у којима живе и раде. Јоца Гајесков, Србин из Баната, хроничар српског расејања на петом континенту, послао нам је дивну фотографију прославе Божића у Сиднеју:

- Након победе наше тениске репрезентације у Аустралији на светском АТП турниру, фотографије Новака Ђоковића и другова са српском публиком из Сиднеја и данас обилазе свет.

Сви ови догађаји говоре да наш исељени народ, пореклом из Србије, БиХ и Црне Горе, ма колико хиљада километара био удаљен од матице, не заборавља отаџбину и уме да слави и Србију и Српску православну цркву.

- Српске свечаности и манифестације на свих шест континената показују да смо ми Срби као народ сложни и да представљамо снажно национално биће - каже Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону.

ПРЕМА подацима Матице, широм планете данас живи око два и по милиона Срба који су, у зависности од статуса који добијају у земљама боравка, означени као исељеници, радници на привременом раду, национална мањина, етничка група и људи са привременом дозволом боравка.

Најстарија српска емиграција је у Русији од 15. века, у Средњој Европи од 16. века, у САД од 1815. године, а у Аустралији од 1863. године. Навршило се пола века од масовног одласка наших радника, популарних гастарбајтера, на рад у Немачку, Аустрију, Шведску, Француску и Швајцарску. У међувремену, многи су се пензионисали и вратили свом завичају. Уместо њих, на рад данас одлазе стручњаци, лекари, техничари, ИТ кадрови, возачи, пилоти, доктори наука, па и студенти.

ИЗ иностранства Срби годишње шаљу свом народу у матици око три милијарде евра, али највећа вредност наше дијаспоре данас је српска памет у иностранству. У туђини је више од 50.000 српских професора, научника, академика...

- Наши људи раде у НАСА, у немачком Институту за космичка истраживања, у француским фабрикама аутомобила, на руским универзитетима, у Шведској масонској академији, у аустријском парламенту - набраја нам Стане Рибич, из Словачке, председник Удружења Срба, које планира да 22. јануара у Братислави постави бисту Николе Тесле у државној радио-телевизији.

Српска заједница бележи у последњих двадесетак година знатно повећање у Словенији - за 15.000, Словачкој - за 12.000, Мађарској - 8.000, Норвешкој - за 5.000, на Малти - за 3.000...

- Српска колонија у Кини данас има 40.000 људи. То је последица активне пословне сарадње између наших земаља, а и великог ангажовања тренера и спортиста из Србије, којих је све више у Кини - рекао нам је Зоран Богдановић, пословни човек и оснивач првог Удружења Срба у Кини.

Амбасадор Србије у Бечу Небојша Родић и проф. Светлана Матић

ДЕЦЕНИЈАМА је наше расејање било окренуто само себи. Долазак нових генерација и јачање српске колоније створили су услове да се Срби у дијаспори представе својим домаћинима као део њиховог друштва, али и као значајан политички фактор. Такви напори се чине у САД, Канади, Шведској, Швајцарској, у земљама региона, али и у Немачкој и Аустрији.

На том задатку посебно је активан Небојша Родић, наш амбасадор у Аустрији:

- У Аустрији је извршена реорганизација српских удружења и кадрова, са циљем да са новим снагама појачамо активности представљања српског народа и наше културе самим Аустријанцима. Успостављена је директна сарадња градоначелника Беча и Београда. Наши људи појачаће свој утицај у аустријским странкама и институцијама, како бисмо оснажили наше присуство у овој земљи и утицали на побољшање нашег статуса у Аустрији - рекао нам је амбасадор Родић.

Намера нових генерација српских исељеника је да створе базу која ће нераскидиво бити повезана са својом матицом.

Позив на Светосавски бал у Паризу

НАСЛЕДНИЦИ ТЕСЛЕ

l ДАНИЈЕЛА Кралус из Зрењанина проглашена је за најбољег страног студента на Санктпетербуршком рударском универзитету у 2019. години.

l СРЂАН Будимир, студент завршне године Универзитета Тексас А&М комерц, окитио се пролетос ласкавим признањем - "најбољи у класи".

l МИЛИЦА Гашић "учи" роботе да говоре српски. Добитница је престижне научне награде немачке фондације "Хумболт" за развој вештачке интелигенције и робота.

l МЛАДИ проналазач Дејан Лукић, из Босанског Брода, члан је америчке агенције НАСА.

СРПСКИХ ТОПОНИМа - 350.000

СРБИ у свету имају 200 цркава, манастира, капела и гробаља СПЦ, 660 српских меморијала, споменика и 350.000 српских топонима. Називи са српским именима налазе се од Аљаске, преко САД, Европе, Африке, Азије, до Аустралије. Многи српски храмови, као што је Храм Светог Саве у Њујорку, заштићена су добра САД и других страних земаља.

У иностранству постоји 300 српских клубова, културних друштава и хуманитарних организација. Све то представља српску културну баштину у свету.

Бадњак у далекој Аустралији

ВЕЛИКАНИ ОПЕРЕ

ВЕЋ читав век српски оперски певачи и музичари раде као чланови Берлинске опере. У престоници Немачке своју каријеру су остварили диригент Младен Гутеша, виолиниста Маја Аврамовић, мецосопран Катарина Братић, професор Нена Бразковић, композитор Милица Ђорђевић...

МОЋНЕ СРПКИЊЕ

СВЕТСКУ елиту красе и даме наше горе лист. Међу њима су Мадлена Цептер из Монака, Славица Еклстон из Лондона, Фиби Новаковић из Вашингтона, Убавка Матић Мекдоналдс из Торонта, Ана Ивановић из Немачке, Даница Ћурчић из Копенхагена...

У ТУРСКОЈ 400.000 СРБА

ПОДАЦИ Амбасаде Србије у Анкари говоре да у Турској живи и ради око 400.000 људи пореклом из наше земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srbi nisu otisli u Hrvatsku i Bosnu i Crnu Goru, oni su starosedeoci, to nije dijaspora

19.01.2020. 23:56

Ne mogu da verujem u neznanje. Idite na Google i trazite broj i videcete da je u samoj Americi preko 200 crkava i 15 manastira. Broj Srba nije uvek broj clanova Crkve, Srba ima mnogo vise u Chicagu i okolini. Broj Srba u Rusiji, hej, Sveti Nikolaj Velimirovic je nekada brojio da u Ekatarino-slavenskoj Guberniji ima 5 (pet) miliona Srba. Slavni vojskovodja Kutuzov je Vojvodjanski Srbin. Siguran sam da Srba ima dva puta vishe u svetu nego u Srbiji. Ovo treba istraziti a ne pisati napamet.