Мистерија језивог града смрти: Ко једном дође у ово село, из њега се неће жив вратити

NovostiOnline

18. 01. 2020. у 08:53

Мистерија језивог града смрти: Ко једном дође у ово село, из њега се неће жив вратити

Depositphotos

Иако мистерија обавија ово гробље – чак је и датум његове изградње пука процена – историчари постепено откривају део по део његове приче
Тек поред изолованог руског села Даргавс, прекопута границе с Грузијом, налазе се нетакнути остаци средњовековне некрополе назване "град мртвих", која садржи остатке више од 10.000 људи.


Многи од тих људи сахрањени су са својом одећом и предметима који су им припадали, а људи који живе у близини верују да се они који се усуде да зађу на подручје некрополе неће вратити живи.


Иако мистерија обавија ово гробље – чак је и датум његове изградње пука процена – историчари постепено откривају део по део његове приче.


Од 16. века је овај удаљени део југа Русије коришћен за сахрањивање, али само порекло је непознато. Једна теорија каже да кад је територија била погођена инвазијом Татара у 13. веку људи који су живели у овој долини величине 17 километара, у подножју планинског масива Кавказ, почели су да праве крипте сличне структуре изнад земље да уштеде простор.


Друга теорија наводи да је "град мртвих" створен захваљујући миграцији Сармата који су се населили на југу Русије и сахрањивали своје мртве изнад земље у знак поштовања према земљи.


Данас се овде налази 99 невероватно очуваних средњовековних крипти са крововима и по једним прозором, које садрже свака по више од 100 тела. Како се наводи, нека су толико добро очуване да је месо и даље на њиховим костима.

Прича о "граду мртвих" повезана је и са епидемијама куге у 17. и 18. веку. Постоји доказ да су се заражени становници затворили у крипте док су чекали смрт. Нека тела у криптама су такође сахрањена у дрвеним ковчезима у облику чамаца, а један леш је откривен са веслом поред себе.


С обзиром да у близини нема речних токова, неки историчари сматрају да су древни становници веровали да морају прећи реку како би дошли до раја. Данас бројни посетиоци долазе да виде ово гробље, које заузима површину од 1,5 хектара.


- Људи дођу овде да се диве овом месту постижу мир са вечним страхом од смрти – каже историчарка Људмила Габојева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације