Књига "Алиса у земљи чуда" одмах по објављивању, 1865. године, постала је велики хит доносећи њеном аутору Луису Керолу планетарну популарност.

Иако тек писац аматер, Керол је постао (и остао) један од најчитанијих енглеских књижевника. Ипак, писање није био једини хоби који је овај необичан човек имао. Онај други пак годинама је био предмет контроверзи и дебата о моралу славног писца.

Чарлс Латвиџ Доџсон, како је било право име Луиса Керола, био је математичар и умерено познати писац који је стварао поезију и кратке приче које је углавном објављивао у часописима и магазинима. Године 1865. Керол је објавио књигу која му је донела светску славу. "Алиса у земљи чуда" била је врхунац његове књижевне каријере и остала његово најпознатије дело.

Чак и данас, Луиса Керола скоро искључиво повезују са овим романом занемарујући чињеницу да је реч била о веома угледном математичару, професору на Оксфорду и човеку који је (под својим правим именом) објавио велики број научних радова и књига из области математике и логике.

Ипак, Луис Керол је имао још један хоби - фотографију.

"Деца су ми веома драга, осим дечака"

Скоро деценију пре објављивања романа који ће му донети светску славу Керол је почео да се бави фотографијом. Ова уметност била је тек у повоју, па се Керол ускоро истакао и постао релативно познат. Неки записи из његовог дневника сугеришу да је славни писац имао идеју да је то посао од кога се може зарадити за живот.

Ускоро је постало очигледно да млади научник и писац нарочито воли да фотографише децу, а још прецизније девојчице. Позната је Керолова изјава: "Деца су ми веома драга, осим дечака".

Његове фотографије деце рађене су у присуству родитеља, а многе од њих снимљене су у башти, због природног светла које је неопходно за добру слику.

Верује се да је управо једна од његових малих модела - девојчица Алис Лидел, била она која је инспирисала Керола да напише роман "Алиса у земљи чуда". Иако никада није потврђено да је мала Алис управо "она Алиса" о чијим авантурама су читале генерације, све до данас је остала прича по којој је управо њој и њеним сестрама писац испричао прву верзију приче.


Алис Лидел са сестрама, фото Луис Керол


Друга девојчица, Беатрис Хач била је омиљена Керолова манекенка често описивана и као његова муза. Била је једно од прве деце коју је писац фотографисао потпуно наге, што је чак и у оно време био прилично смео и неуобичајан потез.

Све ово годинама је предмет контроверзи и нагађања била природа односа Луиса Керола и његових малих модела. Књижевник је био све – од гадног, прикривеног педофила, до уметника који није урадио ништа погрешно.

Тајни свет Луиса Керола


У документарцу који је ББЦ емитовао 2017. године "Тајни свет Луиса Керола" аутори су изнели тврдње да је Керол чак и Алис и њене сестре фотографисао наге и да је чињеница да је породица девојчица убрзо после тога прекинула сваки контакт са писцем, у најмању руку "сумњива".

"Верујем да је он био заљубљен у Алис, али да је то дубоко потискивао и да никада није прешао границу пристојности", испричала је Ванеса Тејт, прапраунука Алис Лидел и додала да је читавог живота у породици слушала о "чудном" односу који је Керол имао са њеним прецима.


Алис Лидел , фото Луис Керол


У његову одбрану, устали су историчари Роџер Тејлор и Едвард Вејклинг који су израчунали да тек нешто више од половине Керолових фотографија приказују младе девојке, а и да то није тачан приказ јер око 60 одсто његовог рада данас није сачувано, пише Историјски забавник. Осим ових данас контроверзних фотографија, Керол је фотографисао и мушкарце, жене, лутке, псе, природу…

Како било, 1880. године Луис Керол је нагло престао да се бави фотографијом иако је имао свој студио и био веома популаран. Као разлог одустајања навео је да му тај рад одузима превише времена и да жели да се у потпуности посвети писању.