Мештани Радојева ЈЕДИНИ у Банату могу да пију ЧЕСМОВАЧУ, али она НЕ долази из Србије

Б. Грујић

18. 01. 2020. у 20:00

Мештани Радојева ЈЕДИНИ у Банату могу да пију ЧЕСМОВАЧУ, али она НЕ долази из Србије

Драган Радин пије воду са Карпата

Становници пограничног села у општини Нова Црња немају проблем који имају остали становници Баната

ЖИТЕЉИ Радојева, код Нове Црње, једини у Банату могу да пију чесмовачу, али извор те воде, нажалост, није на територији Србије, већ у суседној Румунији!

Прочитајте још: Привукла их швапска кућа, а Немце млин и Дракулин дух: Зашто је Американцима Бачка егзотична?

Искористили су цевовод којим је 1967. са једног од карпатских сливова, у њихово село доведена здрава, питка вода, као и бунаре који су копани од 1980. до 1985. године. Уз то су недавно ископали још један, и обезбедили водоснабдевање за сеоска домаћинства, а по свему судећи и за сва остала села у општини Нова Црња, као и за Српску Црњу.

Сада у селу удаљеном десетак километара од српско-румунске границе, које броји 800 душа и око 450 домаћинстава, сви мештани пију хемијски потпуно исправну и врло питку, карпатску воду. Њен квалитет, по речима Невенке Бецин, секретара Месне заједнице Радојево, двонедељно проверавају стручњаци Завода за хигијену и здравље у Зрењанину.

Прочитајте још: Колико воде треба да пијете на своју тежину и остале тајне здравља: Суботичани два сата нетремице слушали предавање ПУТИНОВОГ лекара

- Захваљујући житељима Радојева планирамо да искористимо овај потенцијал и воду са Карпата за водоснабдевање целе наше локалне самоуправе - каже, за "Новости", Владимир Бракус, председник општине Нова Црња. - Новоизграђени бунар је спреман да се вода цевоводом доведе најпре до Српске Црње, а потом и до свих осталих села у нашој општини.

Пијење воде из чесме, мештани Радојева радо "демонстрирају". О томе, како кажу, мештани других села у Банату могу само да сањају.

Резервоари спремни да приме воду

- Сећам се да сам још као гимназијалац, из села у интернат у Зрењанину, редовно, понедељком, носио воду - прича нам Драган Радин. - Сви моји другари били су одушевљени како је добра за пиће, мада је тада још у граду на обалама Бегеја вода из чесме била за пиће.

Његову причу потврђује пољопривредник и имењак, Драган Стефанов, из Зрењанина, који последњих десетак година живи у кући покојних родитеља своје супруге.

- Дошао сам у Радојево, обрађујем земљу, а супруга и деца су у Зрењанину преко зиме, а лети смо сви овде - говори нам Стефанов.

- Увек кад дођу они пуне балоне и носе воду у град. А, и ми овде и они у Зрењанину користимо је за припремање хране, кување кафе и, наравно, банатске жуте супе. Укус је феноменалан.

Владимир Бракус

КАПИТАЛНА ИНВЕСТИЦИЈА

ЗА пројекте капиталних инвестиција максимално смо подржани од Покрајинске владе - каже Владимир Бракус. - То је посебно добра вест јер без те новчане подршке, сами не бисмо могли да финансирамо изградњу цевовода. План ћемо сада реализовати и питку воду из Радојева потисним пумпама спровести и до осталих насељених места наше општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације