ТРИ године од саобраћајне несреће, после које је остала непокретна, Данијела Бабић (27) из Змајева код Врбаса успела је да се ослони на ноге, захваљујући трансплантацији матичних ћелија, рехабилитацији, упорности и подршци породице, радне организације и бројних хуманих људи.

Данијела је настрадала последњег дана октобра 2016, враћајући се увече кући колима у Змајево с посла на бензинској пумпи у Новом Саду. Под неразјашњеним околностима слетела је у дубоки канал поред пута, на лакат-кривини између Кисача и Степановићева. Нађена је сутрадан ујутро у смрсканом аутомобилу, у којем је била заробљена девет сати. Дијагноза, која је постављена у Клиничком центру Војводине у Новом Саду, где је хитно пребачена, била је квадриплегија, одузетост сва четири уда због повреде кичмене мождине.

- Ниједног тренутка се нисам предавала, као ни моји родитељи и млађи брат. Знала сам да морам да се борим, и због себе и због своје породице. Имам велики круг родбине, кумова, пријатеља, колега с посла и другара с фолклора, који ми дају снагу, а уз мене су свим срцем и моји Змајевчани. Зато гледам само напред - каже Данијела.

Велику наду за опоравак добила је од др Душана Марића, пионира у лечењу матичним ћелијама у ортопедији у Србији. Лане су урађена три третмана уградње матичних ћелија, један у марту и два у мају, ради побољшања њеног целокупног и неуролошког стања. Од 7. маја прошле године свакодневно проводи 4-5 сати на рехабилитацији у Поликлиници "Орто МД".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОСТАЛА НЕПОКРЕТНА ПОСЛЕ СЛЕТАЊА КОЛИМА У КАНАЛ: Данијели (27) потребно 50.000 евра за трансплантацију матичних ћелија

- У октобру 2019. сам уз помоћ терапеута и лонгета први пут стала на ноге, држећи се за разбој. Ручни хват ми је знатно ојачан, па сам почела без помагала да једем, одржавам личну хигијену, да пишем и користим рачунар. Са ходалицом, уз подршку терапеута, који помажу да савијем колена, симулирам кораке, верујући да ћу сама моћи да закорачам - истиче Данијела.

Колико је напредовала, сведочи и то да је јесенас уписала Високу школу за пословну економију и предузетништво (студије на даљину) у Београду, а недавно је почела да тренира стони тенис у клубу у Змајеву.

Данијела не одустаје

РАЧУН ЗА ПОМОЋ

Прошле године су Данијелин радни колектив, Змајевчани и многи добри људи са свих страна прикупили новац за интервенцију матичним ћелијама и физикалну терапију после тога. Њој је помоћ и даље потребна, за набавку нових помагала, справа за јачање, свакодневне одласке на рехабилитацију, за лекове и суплементе. Прилози се могу уплатити на рачуне Банке Интеза - динарски: 160-537860-91 и девизни: 00-540-0002891.9. ИБАН: РС35160005400002891958 СWИФТ/БИЦ: ДБДБРСБГ.