ИНВЕСТИЦИОНИМ планом "Србија 2025" у секцији Туризам, Република Србија је одвојила новац за изградњу новог дворца Обреновића у историјском Такову! - потврдио је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац, у чијем саставу је и Таково.

Ковачевић се у овој потврди позива на изјаву председника Александра Вучића. Рачуна се да ће градња дворца коштати око пет милиона евра.

- Представљајући инвестициони план, председник Вучић је навео да су одвојена средства и за градњу реплике дворца Обреновића у Такову. Имамо идејна решења, сада убрзано почињемо израду пројектне документације. Надам се да ћемо ове године ископати први ашов у изградњи дворца. То је веома значајно за нашу општину, због огромног историјског и културног наслеђа Обреновића, којима се и на овај начин одужујемо. Биће дворац значајан за развој туризма, као један од нових садржаја за туристичку понуду Рудничко-таковског краја. Будући да су нам средства за то намењена и да ћемо их заиста добити, настојаћемо да у рекордном времену изградимо дворац - најавио је Ковачевић.

Једино је и могућа градња потпуно новог дворца, као реплике изворног, зато што од овог више не постоји ни камен на камену! Осим некадашње, сада рушевне зградице за послугу, недалеко од места где се налазио дворац. Тај је запаљен 1917. а његови зидови су, до последње цигле, разграђени 1945. и сав тај материјал је уграђиван у државна здања, која су тада била грађена. Само поменута зградица за послугу није разрушена. Још шездесетих година прошлог века, служила је као амбуланта.

Градњу реплике дворца Обреновића у Такову, на месту некадашњег, најавио је још 2017. председник Републике Србије Александар Вучић, приликом посете Горњем Милановцу.

Оригинални дворац краљевског пара Александра Првог Обреновића и краљице Драге налазио се на ивици предела званог Краљеве ливаде, изнад чувеног Таковског грма и Спомен-комплекса Другом српском устанку. На месту дворског комплекса одавно су ливаде косанице, својине више власника, које ће бити експроприсане, уз новчану надокнаду.

Помоћна зградица дворца, каснија амбуланта, сада руина Фото М. Бошњак

Истинита прича о градњи таковског дворца врло је мучна, интригантна, као и судбина многих сељака, који су у њој учествовали под присилом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сусрет са историјом: Када ће Црна Гора вратити икону Богородице на Дедиње

- Тадашњи начелник округа, Шурдиловић, испословао је изградњу тог дворца, и то у Такову одакле је Милош Обреновић повео Други српски устанак, да би се додворио краљу Александру и властима у Београду. Строгом наредбом, стотине мештана Такова и околних села морале су бесплатно учествовати у градњи дворца. Својим физичким радом, воловским запрегама... Народ памти, да је то био прави кулук за сељаке, без обзира на то што су они већином, како се приповедало, волели династију Обреновић - казао нам је кустос Радош Гачић, историчар уметности у Културном центру у Горњем Милановцу.


Зла судбина није дала краљевском пару да ужива у таковском дворцу, који је за њега требало да буде летњиковац. Краљ Александар и краљица Драга боравили су у њему само једном! И то, на пропутовању из Горње Добриње, родног места Милоша Обреновића (тамо се по оцу презивао Теодоровић) према Милановцу и даље, ка Београду. Постоје две верзије о том њиховом боравку у дворцу. Прва, вероватнија: да су у њему преспавали једну једину ноћ па ујутро отишли у Београд. Друга, да у њему нису провели ни ту ноћ, већ га напустили после краћег обиласка. Било је то крајем лета 1902. Следеће године, 29. маја, краљевски пар је свирепо убијен у Мајском преврату, којим је династија Обреновић свргнута са власти. Од тада, таковски дворац срачунато пада у заборав, као и постигнућа Обреновића за Србију.

Део предела званог Краљеве ливаде, код чувеног Таковског грма

ПЛАНОВИ

НЕКАДАШЊИ таковски дворац је грађен по плановима архитеката из Беча. Основано се сматра, да су ти планови још сачувани у архивима надлежних установа у Београду?!

ПАЛЕЖ 1917.

Много је верзија о томе како и зашто је таковски дворац запаљен. Све оне се слажу само у једном: да се то десило ратне 1917. По једним тумачењима, "палеж су наредили Карађорђевићи", по другим су га "организовали масони, слободни зидари, иако су и поједини Обреновићи припадали том тајном братству". Неки тврде да су га "запалили кулучари који су га градили, из освете за своју муку". И тако редом...

"Новости" су касних деведесетих година на читавој страни објавиле исповест тада још живог, врло промућурног старца Милете Дамљановића, који се живо сећао те паљевине, јер ју је посматрао!

- Из дворца су, пре палежа, разнесене све вредне ствари, којих још сада има по кућама у околним местима, размонтирани су и подови... Као да гледам: те 1917. био сам момче, много нас је чувало стоку на ливадама око дворца, а намерно су га запалили обесни чобани! Без икакве везе са било којом политиком, организацијом - сведочио нам је тада Дамљановић.