Дошао да стажира и пронашао ПЛАНЕТУ: Како је тинејџер ТРЕЋЕГ ДАНА на послу запањио научнике НАСЕ (ВИДЕО)

Novosti Online

12. 01. 2020. у 09:28

Дошао да стажира и пронашао ПЛАНЕТУ: Како је тинејџер ТРЕЋЕГ ДАНА на послу запањио научнике НАСЕ (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Волф Кукиер (17) видео сигнал из система званог ТОИ 1338 и закључио нешто што је свима промакло
НАСА је објавила запањујућу вест — открила је планету која орбитира око два сунца, а за то је заслужан средњошколац који је био на пракси, преноси британски портал "Метро".

Ово је прво такво откриће новог сателита агенције за лов на планете познатог под називом ТЕСС. Али оно што је запаженије јесте то што га је пронашао средњошколац који ради као стажиста, и то трећег дана.

Прочитајте још: Мистериозни звукови се проломили целим светом, научници коначно знају зашто

"Прегледао сам податке за све што су волонтери означили као помрачење бинарног система, система у којем две звезде круже једна око друге и из нашег погледа помраче сваку другу орбиту“, објаснио је Волф Кукиер (17).

Он је видео сигнал из система званог ТОИ 1338, али је мислио да се ради о помрачењу. Онда је схватио да је време погрешно и да је заправо пронашао планету.

Нова планета је добила име ТОИ 1338 б, због система у ком се налази, а удаљена је око 1.300 светлосних година од Земље.

Планета је 6,9 пута већа од Земље — налази се негде између Нептуна и Сатурна. Такође је мало вероватно да би на њој могли да се нађу неки облици живота.

Две звезде круже једна око друге 15 дана. Једна је око 10 одсто масовнија од нашег Сунца, док је друга хладнија, затамњенија и велика као једна трећина Сунца.

Након што је идентификовао ТОИ 1338 б по затамњењу које је проузроковао својим матичним звездама, истраживачки тим, укључујући и Кукиера, користио је софтверски пакет под називом "Еленор“, назван по Еленор Аровеј, централном лику у роману Карла Сагана "Контакт“.


Желели су да потврде како су мерења исправна и да резултат није погрешан због грешке неког инструмента.

"Кроз све своје слике, ТЕСС прати милионе звезда“, рекла је коауторка студије Адина Фајнстајн, студент постдипломских студија са Универзитета у Чикагу.

"Зато је наш тим створио "Еленор". То је доступан начин за преузимање, анализу и визуализацију података. Конструисали смо га, имајући на уму планете, али остали чланови заједнице га користе за проучавање звезда, астероида, па чак и галаксија“, рекла је она.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације