КУЛА је готово преко ноћи постала атрактивна за туристе, који су у бачку равницу похрлили у потрази за неистраженим дестинацијама. То је подстакло локалну самоуправу да се озбиљније позабави развојем туризма, у очекивању да ова привредна грана почне да доноси приходе као некад индустрија, по којој је кулска општина била надалеко позната, а сад су у њој затворене скоро све бивше велике фабрике.

Недавно су у Црвенки, која је задржала епитет "слатког" села, јер су у њој опстале кексара "Јафа" и Шећерана, боравили Американци и Африканци, смештени у старој швапској кући, претвореној у етно-кутак. Владимир Станковић, директор Туристичке организације општине Кула (ТООК), каже да су гости били одушевљени, јер је то за њих била егзотична дестинација.

- Изненадила нас је и еуфорија студената из Немачке, који су се сјајно провели на "Дадином салашу", власнице Драгице Калуђерски, које се налази између Црвенке и Сивца. За њих је био посебан доживљај да виде како на имању слободно шетају ћурке, кокошке, гуске, патке... У Мали Стапар, заселак поред Сивца, били су привучени митом о грофу Дракули, јер су греде за овдашњи стари млин донете из Трансилваније. У поткровље објекта пели су се у "страху од духова" - описује Станковић.

Прочитајте још - АМЕРИКАНАЦ ПРЕШАО У ПРАВОСЛАВЉЕ И ЗАВОЛЕО СРБИЈУ: Џон хоће на Видовдан да дође на Газиместан

Млади Новосађани, који су путовали по целом свету, открили су да и у кулској општини има "лепих чуда". Исто тако и туристи из београдског удружења "Излетник", који су посетили Мали Стапар на размеђи Великог и Малог бачког канала, старе винске подруме у подножју Телечке косе у Црвенки и Руски Крстур, село чувених паприкара и занатлија и седиште гркокатоличког егзархата у нашој земљи.

Стари млин у Кули са грађом из Трансилваније

Чести гости у овој средини су и Словенци. Њих доводи Лепосава Лепа Јанковић, власница туристичке агенције "Леја туризам" из Цеља, иначе рођена Црвенчанка. У њеном дому у завичају, преуређеном у етно-кућу, боравили су поменути Американци и Африканци. Туристи из "дежеле" су одушевљени спорим животним ритмом у Бачкој и лепотом црвеначког излетишта Поток.

Лепосава Јанковић свој дом претворила у етно-кућу


Поток, швапски вински подруми и Мали Стапар су три највеће узданице општинских туристичких планова.

Швапски вински подруми

Подруми су аутентични амбијент Црвенке, коју су 1785. године основали подунавски Немци, а Мали Стапар је драгуљ водопривредне баштине, са старим млином са турбинама на каналској преводници, јединим на мирним водама у Европи.