РЕДИТЕЉ Василије Никитовић и његова супруга Марија Јелић чекају осмо дете, и, како кажу, деце никад доста.

Аутор филма "Четири руже" и некадашња чланица групе "Бичарке на трави" показали су да родитељство и каријера могу да иду заједно. Марија и Василије кажу да су деца њихов највећи успех у животу, а на питање да ли су то планирали, одговарају са осмехом да су их желели.

- Породица је највећа човекова подршка. А ево моје "репрезентације" - упознаје нас Василије са Милосавом (12), Тањом (12), Илијом (10), Павлом (8), Катарином (7), Трифуном (6) и бебом Николајем.

- И, даће Бог... - показује руком на Маријин стомак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срце ми је пуно због осморо деце


Филм "Четири руже" спреман је десет, а сниман седам година. Марија и Василије су десет година у браку, и њихова љубав је стара колико и филм.

- Истина. Управо је овај филм, на неки начин, приказао и лепоту наше љубави - каже Василије.

- Дуго сам га спремао. Није било лако да истрајем. Али имао сам подршку, и то подршку жене коју волим. Тада ништа није тешко.

Дан у породици Никитовић почиње песмом, а завршава се бајком. Старији брину и помажу млађима, млађи слушају старије.

- Сви слушају мајку, а мајка слуша све нас - смеје се Василије. - И тако дан за даном.

- Деца су велико стваралаштво -каже Василије. Њему и Марији родитељство некако лако иде, а за то је, кажу, најзаслужнија љубав.

- Лако је организовати велику породицу - уверава нас Василије. - А кад то умете, можете и да снимите филм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Деветоро малишана испунило очев сан: Радост и слога "станују" у дому младих родитеља Ане и Далибора Вуковића у Косовској Митровици


Већ дуго година Василије ради на РТС-у, али му је родитељство увек на првом месту:

- Од деце сваког дана нешто научим. Научили су ме да се играм, да опростим и да признам кад погрешим.

Василије и Марија уче децу да чувају једни друге, да буду искрени и добри људи, да није најбитније оно што зараде и створе већ оно што носе у себи. Малишани су живели уз "Четири руже", али још нису погледали филм. Родитељи им то нису дозволили, јер, како кажу, није за њих.

- Овај филм није за децу - каже Василије. - Тако смо им објаснили и они су то, колико видим, разумели.


Василије Никитовић Фото Промо

Марија је "Четири руже" оплеменила рок и реп музиком, али и популарном фолк песмом која осликава једну страну наше свакодневице. Она је бивша чланица хип-хоп бенда "Бичарке на трави". Заједно са Уном Сенић је наступала до 2006, а онда је свака кренула својим путем.

- Породица и породичне обавезе су мој прави и потпуни живот - говори Марија. - Филмска музика открива један нови свет и у том смислу видим своја будућа ангажовања. Сцена и сценски живот нису у првом плану, иако је филм активирао на известан начин и музику, што је мени било веома занимљиво.

Василије каже да је за редитеља филм као дете:

- То посебно осећате када то дете сазри и одрасте и када ви морате да схватите да оно има свој самосталан и избор и живот. "Четири руже" су једно храбро и пркосно дете које жели да докаже истину у коју верује. А верује да, упркос свему, постоје истина и добро.

Филм "Четири руже" увелико живи свој биоскопски живот и, судећи на основу досадашње гледаности, изазвао је приличну пажњу публике. О њему довољно говори и оцена публике на Петом међународном филмском фестивалу "Косово и Метохија", где је недавно проглашен за најбољи филм.


Филм "Четири руже"

ФЕНОМЕН ВРЕМЕНА

- МЕНИ је фасцинантан феномен времена у "Четири руже", јер радња траје као у античкој драми. Од изласка па до следећег изласка сунца у филму, а време снимања обухвата деценију - каже Василије. - Зато овај филм означава неки посебан тренутак у времену. За десет година глумци се нису променили, јер звезде сјаје увек истим сјајем. Посебна чар овог филма је то што је сценарио био отворен, па су и они уносили своје идеје.


ДЕСЕТ КАДРОВА

- ФИЛМ "Четири руже" рађен је десет година, јер су сви услови снимања тражили време - каже Василије. - Десет протеклих година ми данас изгледа као десет тренутака или десет кадрова. Шта се у међувремену променило? Ми смо нешто старији, а деца расту. Ту промену јасно видим.