Млади херој Србије освојио 47 награда: Вељко је најуспешнији српски матурант

Бојана Царановић

уторак, 07. 01. 2020. у 11:19

Млади херој Србије освојио 47 награда: Вељко је најуспешнији српски матурант

Вељко Ђурић Фото Приватна архива

Вељко Ђурић (15), убедљиво најистакнутији матурант Србије у години за нама. Државни шампион из историје и књижевности, други из физике... Опробао се и као писац - роман "Крвави лавиринт" о истрази злочина
НАЈУСПЕШНИЈИ ђак из Србије током минуле, 2019. године био је - Вељко Ђурић. Уместо максималних 100, овај матурант из Ниша је имао 111,33 поена! Освојио је 47 награда на разним такмичењима, од чега су чак 33 прва места. Двоструки је државни шампион из историје, шампион и вицешампион из књижевности, други је био на републичком такмичењу из физике, трећи из математике и притом је првак интернационалне еколошке олимпијаде. Не чуди онда што је овај петнаестогодишњак недавно проглашен за једног од Младих хероја Србије!

Вељко је био ђак генерације у основној школи, добитник је многобројних локалних и државних награда за постигнуте резултате и похваљен је небројено пута, а сада је у првом разреду гимназије "Светозар Марковић" у Нишу.

- Признање "Млади херој Србије" је врло значајно, пре свега као велики стимуланс за мој даљи рад, али и показује да нисмо само једна изгубљена генерација у свету порока и лоших страна савремених технологија - каже Вељко. - Драго ми је да сам поред признања разних организација током школовања понео и једно овакво које симболично заокружује све моје досадашње успехе.

Не крије да је за све то било потребно много времена, труда и рада, а посебно што је учествовао на многобројним такмичењима која су из потпуно различитих сфера. Тако су његова свакодневица постали окршаји у знању из математике, физике, хемије, биологије, екологије, али са једнако добрим резултатима и из историје, књижевности и граматике.
- Највећа мотивација биле су жеља за новим сазнањима и свестраност - прича наш саговорник. - Од свих награда са такмичења, на конкурсима, признања од града, државе и фондација, посебно сам поносан на државне шампионске титуле из историје, књижевности, као и на Интернационалној еколошкој олимпијади.


МЛАДИ Ђурић је пре неколико година и сам организовао квиз из биологије - "Такмичарским духом до победе". То је, како каже, био његов пројекат који је на првом месту потенцирао тимски рад и испољавање индивидуе у тиму, а прва три места освојила су и вредне награде. Уз све то, опробао се и као писац.

- "Вилинска гробница" је прича усредсређена на епску фантастику, садржи елементе историјског, односно криминалистичког, управо као производ мог интересовања за књижевност и науку - прича младић из Ниша. - Паралелно сам писао и роман "Крвави лавиринт", чија је главна тема криминалистички случај и истрага злочина. Теме не чуде, јер је то и мој омиљени жанр, нарочито волим романе Агате Кристи и Јуа Несбеа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran

07.01.2020. 12:48

Mali već sada ima tonu mozga više od svih koji u ovoj zemlji obavljaju neku funkciju. Znači za njega u narednih 50 godina ovde nema ni sreće ni posla...