Војислав (24) је успео оно што пре њега у Србији нико није: Истовремено је ДИПЛОМИРАО на Електротехничком и Биолошком и то са укупно 87 ДЕСЕТКИ

Бојана ЦАРАНОВИЋ

четвртак, 02. 01. 2020. у 22:00

Војислав (24) је успео оно што пре њега у Србији нико није: Истовремено је ДИПЛОМИРАО на Електротехничком и Биолошком и то са укупно 87 ДЕСЕТКИ

Војислав Глигоровски

Jедан од најбољих српских студената икада, спрема докторат у Лозани

БЕОГРАЂАНИН Војислав Глигоровски (24) успео је оно што пре њега у Србији нико није! Истовремено је дипломирао на Електротехничком и Биолошком факултету у Београду са беспрекорним резултатом. Свих 87 испита, на оба факултета - положио је са десеткама! Несвакидашњи таленат будућег научника, препознали су на швајцарском универзитету ЕПФЛ у Лозани, где је примљен на докторске студије - преко реда, без мастера! А овај чудесни младић од свега највише жели да једног дана научноистраживачки центар отвори у својој Србији.

Школа је Војиславу, одувек ишла глатко. Завршио је Математичку гимназију као вуковац и освојио више од 50 награда на општинским, окружним и републичким такмичењима из физике, хемије, биологије, математике, чак и из историје. Са 17 година, постао је најмлађи члан МЕНСА. Говори течно енглески, шпански и француски, а разуме и руски. Математичкој гимназији највише је захвалан за знање које је стекао што му је олакшало студиј на ЕТФ, а због своје свестраности решио је да упише и Биолошки факултет. Хтео је да проба да ли може оба истовремено, а завршило се са наградама за најбољег студента на оба факултета!

- Све је ствар избора приоритета и добре организације - каже Војислав. - У Математичкој гимназији сам пре свега стекао добре темеље, радне навике и приступ проблемима са ставом да ниједна препрека не делује као несавладива. Уз то, имали смо одличне професоре, не само из стручних предмета, математике, физике и информатике, него и из "споредних" попут биологије и хемије.

Прочитајте још - Данијела и Шћепан најбољи студенти

После завршене гимназије могао је да бира где ће да се упише, отворила су му се и врата чувене Сорбоне, али је одлучио да остане у Београду. И није се, каже, покајао.

- Био сам пресрећан када сам се уписао на тадашњи факултет "Пјер и Марија Кири", Сорбону, али због превисоких трошкова живота нисам имао прилике да тамо и одем - каже наш саговорник. - Остао сам у Србији и из неодлучности пробао да студирам оба факултета. А знање стечено на Београдском универзитету пружило ми је могућност за даље студије на Кембриџу, Оксфорду и циришком ЕТХ на ком је студирао и Алберт Ајнштајн.

Војислав је на крају изабрао Швајцарску, и од 2018. године је на факултету у Лозани, где се директно уписао на докторске студије. Тренутно је на другој години у програму квантитативне и рачунарске биологије, са пољем истраживања: системска биологија и биофизика.

- Мој пројекат је фокусиран на особине ћелија које природа није истражила, већ их ми конструишемо у лабораторији - објашњава Глигоровски. - Програм на ЕПФЛ-у у Лозани је такав да омогућава бављење истраживањима од првог дана. На осталим програмима то није случај и углавном је прва година посвећена предавањима. А сматрао сам да имам довољно теоријског знања и професори одавде су се сложили са тим. Осим тога, верујем да је предност што на факултету могу да говорим и француски и енглески.

ПРЕПРЕКЕ СТУДИРАЊЕ на два факултета није ми било много тешко, али је било административних и организационих проблема - објашњава Глигоровски. - Иако ђак испуњава све услове да буде на буџету, по нашем закону то сме само на једном факултету. Тако сам изабрао самофинансирање на Биолошком факултету. У првој години, професор Славиша Станковић, тадашњи продекан, омогућио је да ми факултет плати студије. А организационих препрека је било када се два предавања на два факултета преклопе или када је испит истог дана. Било је и случајева да са једног испита на ЕТФ-у трчим на други на биологији. Није било непремостивих препрека.

После докторских студија Војислав планира да се врати у Србију. Волео би да остане у науци и настави да се бави истраживањима, пре свега из системске биологије и биофизике.

Прочитајте још - Слабовида вајарка први слепи студент из РС на новосадском Медицинском факултету: Наташи Добој плаћа трошкове, добила и асистента

То су изузетно младе и недовољно заступљене области код нас, а план ми је да пре него што се вратим у Србију стекнем довољно искуства и знања како бих могао релативно самостално да се бавим науком - каже овај младић. - Волео бих да имам своју лабораторију где бих радио на истраживањима која комбинују теорију и експерименте, и која су фундаментална али имају потенцијал за примену у терапеутици. Тешко ми је да у будућности себе замислим у било којој другој области, осим науке, јер она пружа прилику да откријете нешто истински ново о природи, а уједно даје могућност за креативношћу.

СТУДЕНТИ ИЗ СРБИЈЕ

ПОРЕДЕЋИ се са људима одавде стекао сам утисак да је образовање које наш систем нуди много шире и дубље - каже Војислав. - То је највећим делом заслуга наших изузетних професора. У Швајцарској се доста инсистира на разноликости људи и њихових интересовања. Тако на пример, у групи у којој ја радим, иако се сви бавимо биолошким системима, има физичара, биолога, хемичара, информатичара и математичара. Свако доприноси својим знањима. На Институту у Лозани има студената из више од 100 земаља, а међу најбројнијим су из наше земље.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Миро Марковић

03.01.2020. 06:02

Са интересовањем сам прочитао ову репортжау о талентованом студенту Воји Глигоревском. Импресионирам сам његовим знањем како техничких тако и лингвистичих наука. Ретки су овакви драгуљи у свету. Ово знам јер сам радио на највећем универзиту у Калифорнији више од 30 година. Срести оваквог бриљантног студента је као дар од Бога. Желим му добро здравње и успех у ономе што ради. Честитам његовим родитељима и свим његовим професорима, који су му помогли да постане бољи и од самога себе.

Niko

03.01.2020. 13:16

Svaka cast decku, a ovaj sto je video ameriku na razglednici nek je okaci u spavaci sobu, da ima secanje na nju i njene fakultete gde se uce lazima

Nikolco Nikolov,Macedonia

18.02.2020. 21:35

Decko , Sretean ti uspeh ! Nadajmo se da se radja novi "Nikola Tesla", medju nasim mladima! Budi uspesan!Pozdrav!