ОСУЂЕНИЦИ Окружног затвора у Београду и пацијенти Специјалне затворске болнице, окитили су у петак новогодишњу јелку, у традиционалној акцији која се приређује већ шести пут. За њих то је прилика да осете део празничне атмосфере.

По речима запослених у овој установи, могућност да оките новогодишње дрво за затворенике је врло значајна, јер могу да искажу лепши део своје личности и да, истовремено, изађу из оквира свакодневице.

- Ово је идеална шанса да се осуђеницима приближе новогодишњи и божићни празници које не дочекују у кругу породице - каже Јелена Ристић, радница Централног затвора. - Сигурно ће им ова акција бар мало дочарати атмосферу која влада уочи најлуђе ноћи.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОСУЂЕНИЦИ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Културно благо оплемењује


Да јесте тако, потврдили су нам и осуђеници док су пажљиво китили јелку украсима које су сами направили и осмислили у оквиру радно-окупационе терапије.

- У средини у којој смо, ово је један од тренутака када можемо да видимо и осетимо део празничне атмосфере - рекао нам је осуђеник А. П. (25). - Тек недавно имао сам прилику да видим праву уметност, јер смо обишли Народни музеј. Када је реч о новогодишњим жељама, свима желим срећу и здравље, а моја порука је да се окренемо једни другима и да позитивно гледамо

Фото K. Михајловић

на свет око нас.


ПРУГАСТИ УКРАСИ

НА јелци која ће за време празника красити главни хол Окружног затвора у Београду има много различитих фигура и украса које су израдили затвореници.

Фото K. Михајловић
Тако су уместо Деда Мраза на дрво прикачили фигуре затвореника у пругастој гардероби, разне неизоставне лоптице, цветове, а присутан је и Снешко Белић.