ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије први пут организује такмичење у зимском храњењу птица - "Птице моје хранилице", које ће трајати до 23. марта 2020. године, док календарски траје зима. Такмичити се могу они који желе да помогну птицама да преброде наредних 13 недеља хладноће.

Да би се учествовало у такмичењу, потребно је поставити једноставну хранилицу за птице, прихрањивати их и посматрати, али и бележити своја запажања и податке о броју и врстама које посећују хранилицу.

Учесници, како напомињу у ДЗЗПС, могу бити и они који само једном док траје такмичење пошаљу извештај са подацима са своје хранилице путем пријавног формулара и онлајн извештаја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Жене ће сачувати селоПомоћу апликације "Птице на длану", која се бесплатно може преузети и инсталирати на андроид и iOS мобилним уређајима, на једноставан начин, свако може да идентификује птице које долазе на хранилицу. Она са највећим броје избројаних јединки, на поклон добија преносиву дрвену хранилицу на постољу. Хранилица са највише различитих врста птица осваја Црвену књигу фауне Србије - птице, док ће најлепша фотографија хранилице бити награђена солитером за врапце.