ОД Нове године Град Београд моћи ће да додели привремени стан деци без родитељског старања, јер ће одборници Скупштине града на седници у петак гласати о изменама Oдлуке о правима и услугама социјалне заштите којима ће се ово омогућити. На тај начин, кров над главом, после акције "Новости" добиће Никола Петровић (19) и његове малолетне сестре Невена (14) и Николина (10) из земунског насеља Угриновци. Осим њих, ову могућност добиће још двадесет породица деце без родитеља, даном објављивања у "Службеном гласнику".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кад киша пада изводила је децу у двориште да им кров не падне на главе, али сада је стрепњи дошао крај: Хумани Кикинђани обезбедили дом за самохрану мајку са петоро деце

- Стан је спреман, опремљен је и чим се усвоји одлука, моћи ће да га виде. Уколико им се свиди и пристану, моћи ће да се уселе за Нову годину - потврдила је за "Новости" Наташа Станисављевић, секретар Секретаријата за социјалну заштиту града Београда.

Допунама градске одлуке услуга привременог становања обезбеђује се у трајању до две године. Уколико из оправданих разлога, угрожена породица не може да обезбеди стамбено питање, ову услугу моћи ће да користи и дуже. Како је предвиђено овим документом, стан ће добијати деца и млади без родитељског старања, којима су оба родитеља преминула, а за старатеља је постављен брат или сестра са којим чине заједничко домаћинство.

- Услов је да у својини нема имовину од које може да оствари приход или право својине над усељивим станом - наводи се у документу. - Најмање годину дана мора да има пребивалиште на територији Београда. Старатељ, брат или сестра, у овом случају оствариваће право на 50 одсто од висине просечне месечне зараде у Београду, док ће осталим члановима породице припасти 25 одсто. Важно је да преостали чланови породице после губитка родитеља остану у најприроднијем окружењу у заједничком домаћинству, јер је раздвајање додатно стресно и оставља последице.

Одборници београдског парламента Фото П. Митић

Ова одлука пред одборницима ће се наћи по хитном поступку захваљујући тексту објављеном у "Новостима" 13. децембра о тешкој судбини која је задесила младу породицу Петровић. Измене одлуке иницирао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, а припремио Секретаријат за социјалну заштиту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Живео је и уз свећу, позајмљивао да преживи. Родитељи су му преминули пред очима: Никола (19) похађа средњу школу, сестрама је и отац и мајка, а све троје стрепе шта ће бити сутра

Тужна судбина сестара и брата потресла је многе, који су се редакцији "Новости" јавили у жељи да им, у складу са могућностима, помогну. После смрти мајке Луције (33), пре четири године, Николина, Невена и Никола недавно су остали и без оца Горана, који је преминуо 7. децембра. Малишани су морали да позајме око 100.000 динара како би могли да покрију трошкове сахране.


СТАРАТЕЉА ИМА 755 ДЕЦЕ

ПРЕМА подацима Градског центра за социјални рад, ситуације у којима се налазе деца која су остала без оба родитеља, а старатељи су им брат или сестра, нису честе у пракси.

- Старатеља је, прошле године, у Београду имало 755 деце. Најчешће се под стратељство стављају у ситуацији када су родитељи лишени родитељског права, њих 38, када су родитељи преминули - 20 деце, ако су родитељи непознати - 19 случајева, а у пет случајева кад нису стекли пословну способност.