ПРОЊУШКАО је точкове, врата, блатобране... Оптрчао читав круг око сивог "фолксвагена", и без дилеме скочио уз десну страну хаубе. Шапе су непогрешиво ударале по ћошку под којим је скривена марихуана. За црног лабрадора О'Нила, ово је, рекло би се, био лаган задатак. Стигао је из Француске, као поклон царинске администрације ове земље Управи царина Србије. Биће седми пас запослен у Царини, мада су двојица његових старијих "колега" пред самом пензијом.

О'Нил је рођени Француз. Тачна адреса се, међутим, не открива. Извесно је да се сличним послом баве и његова браћа и сестре, јер се регрутују из одређених одгајивачница. И дуго се обучавају. О'Нил је прошао прву рунду обуке у Националној царинској школи у Ла Рошелу. Говори, пардон, разуме, само француски. И тако ће остати. Верни друг у Србији му је водич Вукашин.

- Дошао је као штене од свега неколико месеци - каже Вукашин. - Живи код мене. Привикава се. У мају смо били на обуци у Француској. Сваког дана вежбамо, а полако почиње и да обилази граничне прелазе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Непогрешиво открива дрогу, а не може да га превари ни љута паприка у коју шверцери сакрију дуван: Он је Нерон, белгијски овчар, златна њушка царине

Награда за успешан задатак је - игра. То, како кажу, лабрадори највише воле. Бели пешкирић, за којим скаче и трчи. Обука за службене псе није нимало лака. Не уче, међутим, само они. У школи су заједно са својим водичима.

- Успеси службених паса су резултат обуке у Ла Рошелу, али не смемо да заборавимо колико је важна обука њихових водича - истиче Седрик Оржере, помоћник директора царинске администрације Француске за међународне односе. - Она је врло тешка и захтевна. Знам француске колеге које су морале да одустану. Нису успеле да раде као водичи службеног пса. Вукашин је то прошао, положио испите. Следеће године ће наставити обуку.

О'Нил је пред Управом царина прошао показну вежбу. Без грешке. Скривену дрогу је нашао сваки пут. Под хаубом, али и у касети аутомобила.

- Прошао је први, основни део обуке у борби против наркотика - објашњава Раде Кнежевић, помоћник директора Управе царине. - Осећа њихов мирис и реагује на то. Најмлађи је у царинском тиму, тек му је 16 месеци. О'Нил има изванредну енергију, а то је много важно за службеног пса. Команде прима на француском, и тако ће бити и убудуће. Врло је окретан. Радиће на свим граничним прелазима.

Црни лабрадор прошао обуку у школи у Ла Рошелу


УСПЕШНИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРА

ПРИМОПРЕДАЈИ О'Нила су присуствовали директор Управе царина Србије Милош Томић и амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони.

- Донација је резултат успешне сарадње са царином Француске - објаснио је Томић. - Употреба службених паса у Управи царина је нова делатност. Одсек постоји две године. Службени пси са својим водичима су показали добре резултате у борби против кријумчара, иако је њихов циљ превентивно деловање. Потрудићемо се да, у наредном периоду, појачамо овај одсек.