СТОКХОЛМ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

ДРАГИ туристи, добродошли у - породилиште! У држави за нас некада необичних навика, у "хладној земљи топлих људи", како је Шведску назвао нобеловац Питер Ратклиф, неопрезним гостима може и то да се догоди уколико, баш као и ваш извештач, не буду водили довољно рачуна приликом резервације хотела преко интернета, прескачући ситна слова у опису.

Станица метроа Сканстул у јужном делу Стокхолма, ако у овом граду уопште постоји југ. Лед оковао перон, ноћ пала још у пола три по подне, хладноћа Балтичког мора увукла се у сваку пору. Љубазна Швеђанка која се ту случајно затекла, учтиво показује у ком правцу се налази хотел "Орштавикен". И додаје, одлазећи:

- Одличан је смештај, баш сам се ту породила!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Панчевка купила стан, у њему нашла "породично благо": Помислила је да је богата, али десио се обрт

Убрзо ће се на делу испоставити да је њено знање енглеског језика одлично и да није дошло до грешке у преводу. Сирене аутомобила хитне помоћи непогрешиво показују да сте на добром правцу и да ћете провести узбудљиву ноћ. Јер, хотел се, заиста, налази у породилишту!

Изненађењима ту није крај. Породиље су с бебама смештене на четрвтом и петом спрату, у истим собама које се нуде и туристима, док се на прва три спрата налази класична болница. До рецепције се стиже теретним, болничким лифтом. А за лепо уређеним пријемним пултом вас, забезекнутог, дочекује предусретљива рецепционерка.
- Истина, има и оних који дођу с предрасудама, није им свеједно, али огроман број људи на крају одлази пресрећан што је наш град откривао на истом месту где се рађају животи - каже Џени, показујући у ком правцу се налази соба.

Болница и хотел "Орштавикен" у јужном делу Стокхолма

На путу до собе, кроз дугачки ходник, одељци за превијање беба. Иза отшкринутих врата једне од просторија, помаља се део апарата за ултразвук. На одређеном размаку, течност за дезинфекцију руку. У ниши, микроталасна пећница за загревање флашица. На зидовима, уметничке слике на стаклу. Збуњени туриста још не зна шта га је снашло.
У мале, али уредне и с укусом уређене, топле собе, улази се уз електронску картицу. Када се врата затворе, лагано тонете у унутрашњи мир шведске зиме. Тек тада схватате зашто је у коментару пре неколико дана на електронској страници за резервације неки бивши гост хвалио одличну изолацију. Заиста, у овом хотелу, шведске бебе као да не плачу. Слатко се и мирно спава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Новооткривене тајне из Хитлерове „Вучје јаме“: Нађен и упаљач који ради после 75 година

Идеја о овом необичном хотелу из ланца "Норландија" рођена је у септембру 2014. године. Постоји још по један исти, и у Норвешкој и Финској. Овај шведски има 72 собе. У њих се, одвојено, али насумично и без утврђеног реда, смештају гости са стране и тек рођене бебе, само сат пошто су угледале свет, са својим мајкама, осим ако је реч о компликованим порођајима. За њих постоји посебно одељење.

- Добро је и за болницу, економски, добро је и за мајку и дете, јер се осећају као у хотелу, а и окружење им је лепше. Занимљиво је и за туристе - истиче, за "Новости", генерални менаџер хотела Катарина Олофсон, која се радо одазвала да нам ода тајну ове необичне институције.

Менаџер Катарина Олофсон


Рецепционарка Џени

Медицинске сестре Лота и Стина
Нико се овде, каже наша саговорница, не шета у болничким пижамама, већ у својој одећи, укључујући и породиље, што ствара утисак потпуно природне средине. Неминовно се поставља питање страха од инфекције.

- Не, не бојимо се, породиље нису болесне - одговара зачуђена госпођа Олофсон, као да није схватила питање, размишљајући у правцу да ли је простор опасан за госте.
На појашњење да се то пре свега односи на бебе, јер шта ако неки туриста, на пример, дође кијавичав, спремно одговара:

- Кијавицу можете да добијете и код рођене куће у којој вам се налази беба!

Три сестре дежурају на сваком спрату, 24 сата дневно. Увек могу да прискоче у помоћ мајкама и бебама, али и гостима, злу не требало.

- Имамо и посебан третман за чишћење просторија од крви, ако се случајно догоди да је то потребно - истиче менаџерка.

Унутрашњост хотела
Том, беба рођена два дана раније, са родитељима


СобаХодник


Осим породиља, ту долазе и очеви. За мајке и бебе смештај је бесплатан, за очеве 35 евра, а за спољне госте стотинак, у зависности од тога кад се резервише, што је изузетно пристојна цена у овако скупом граду.

Међу посетиоцима има обичних туриста, али и оних који из одређених разлога имају потребу да буду близу болнице, због третмана, иако нису болесни, или се ту опорављају после операција.

Ходником, у једном тренутку, пролази и шефица одељења породилишта Ева Форсберг, у друштву младе лекарке Молин Улсен, која баш овде тражи посао.

- Драго ми је што сам на челу овако посебне установе. До сада нисмо имали никаквих проблема - потврђује Форсбергова, и наставља да показује Улсеновој место где ће радити.

На петом спрату је заједничка трпезарија са, наравно - шведским столом. Ту се сусрећу туристи, родитељи и тек рођене бебе. Међу њима је и мали Том. Има тек два дана. Мами и тати ни најмање не смета то што се већ меша са спољним светом. А свој родни Стокхолм је угледао тек неколико дана после туристе који је овде први пут дошао! Заиста, човеку, некако, на крају буде драго што на овај начин сведочи рађању нових живота, нечем лепом и узвишеном у овом свету пуном насиља.

Шеф породилишта Ева Форсберг са новом младом лекарком Молин Улсен

Лифт поново води у приземље. Тамо, гурају болесника на колицима. Неко дошао на преглед. Медицинске сестре са одељења дијабетичара, Лота Улсон и Стина Петерсон, са сендвичем и флашицама газираног пића у рукама, журе да се са паузе врате на смену.

- Идеја је сјајна, немамо ништа против - каже Лота о хотелу и нестаје иза замагљених врата.

На изласку на улицу, лед. По њему посути каменчићи, да се не оклизнете. Опрез, ипак, није наодмет, да се експресно не бисте вратили у исти хотел, који спрат ниже, овог пута о трошку социјалног.

ХОТЕЛИ У ЗАТВОРУ И БЕЗ ПРОЗОРА

НЕОБИЧНЕ скандинавске навике за наше прилике могу да вас одведу и у стокхолмски хотел "Лангхолмен" који је настао на месту бившег затвора. Имају овде и хотел на броду. Туристи, такође, треба добро да се распитају да ли соба у њиховом хотелу има прозор, јер их има доста у Стокхолму - без природног светла. Уместо тога, иза стакленог паноа допире дискретни електронски сјај.

ПОГЛЕД С ВИСИНЕ

СА терасе хотела "Орштавикен" и кроз прозор соба пуца предиван поглед са висине на балтичке мореузе и добар део Стокхолма, што боравку овде даје посебан угођај.