Рускиња је нестала у свемиру: Летелицу су нашли, а њу никад, шта се то са њом догодило?

Novosti online

15. 12. 2019. у 19:45

Рускиња је нестала у свемиру: Летелицу су нашли, а њу никад, шта се то са њом догодило?

Фото: Илустрација

Астронут не може бити свако, а особа која одлучи да се бави овим послом мора имати низ способности и вештина
Астронут не може бити свако, а особа која одлучи да се бави овим послом мора имати низ способности и вештина. Понекад ни то им није гаранција да ће се спасити ако на лету нешто пође по злу. Јер догађају се и такве мисије. Тако се једна бизарна несрећа која се догодила се на почетку свемирске трке САД и СССР-а још увек не може објаснити. Сви се већином сећају успешне мисије и човека који хода по Месецу. 12. марта 1961. године Русија је успешно о орбиту послала првог човека. Јурија Гагарина. Убрзо је стигао и одговор САД-а који су послали Алана Шепарда. Мирис такмичења осећао се у ваздуху, па се Русија спремала за још један лет. Овај пут одлучили су се да сруше Гагринов рекорд, пише The Vintage News.

Совјети су планирали да лансирају своју мисију пре Американаца. Мисија коју су лансирали 16. маја 1961. године забележила је 17 кругова око Земље. И ту нису хтели да стану, већ су у Свемир послали прву жену. Лансирање је прошло добро, али када је требало да уђе у атмосферу, нешто је пошло по злу. Нико заправо није сазнао што се тачно догодило, али снимак њених последњих тренутака изазивају језу. Снимци немају довољно доказа аутентичности али се чини како су настале у тренутку покушаја поновног уласка након целе недеље. До тог тренутка залихе кисеоника смањивале су се, и биле готово исцрпљене.

Постоји снимак њених последњих речи, изречених преко радио везе и звучало је овако: "Слушајте...слушајте! дођите....дођите...причајте са мном! Причајте! Вруће је...вруће је...није ли ово опасно?...Вруће ми је...могу видети пламен! Вруће ми је...32...41...вруће ми је....Видим пламен! Вруће ми је....хоћу ли се срушити?". Према снимку је очигледно да је повратак на Земљу кренуо лоше и ништа није функционисало. Ракета је горела док се враћала, а с њом и жена, која је жива горила. На крају снимка се чује да су је обузеле емоције, највероватније јер је знала да је крај близу.

Након последњих снимака, завладала је тишина. Три дана касније, 26. маја 1961. године, Совјети су објавили да се свемирска летелица вратила на Земљу. Ракета је у потпуности изгорела, а женино тело није се могло наћи. О томе се никада није причало. До данас руска влада пориче да се то икада догодило. Прича се како Руси чувају снимке бројних изгубљених астронаута током година. Као и у случају ове жене, они и даље негирају да су ти људи икада били у Свемиру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Laki

15.12.2019. 20:16

Ruski prevaranti...tamo ljudski zivot ne vredi ni pisljivog boba, naravno osim zivota komunistickih namesnika ciji zivoti vrede vise nego milioni drugih.

Ролекс.

20.12.2019. 15:49

Чисте измишњотине било је случајева да се деси хаварија и код Руса и Американаца,а такве тестове пишу само зло намерни.Прва жена која оде у свемир бијаде Валентина и фино се вратила.Руси су много успешнији у свемиру од АМЕ.Амери лете даби се доказли дасу бољи не немогу,то и сами признају.