Бахати моћници секу стабла без милости: Власници имања око Босилеграда немоћни да заштите своје шуме

Милена МАРКОВИЋ

понедељак, 16. 12. 2019. у 15:00

Бахати моћници секу стабла без милости: Власници имања око Босилеграда немоћни да заштите своје шуме

Depositphotos

Бесправна сеча шума на приватним имањима око Босилеграда. Многобројна писма и жалбе надлежнима без одговора
СВАКИМ даном, тачније сваке ноћи, под тестером се од буке тресу власници парцела у општини Босилеград, са којих нестају најквалитетније, вишевековне букове шуме. Домаћини ове, за њих драгоцене имовине, једино богатство предака који су оставили својим наследницима, готово да не верују кад уместо шуме затекну голу ледину.

- На делу је криминал, а ми сумњамо да се одвија под заштитом локалних моћника. Не желимо да верујемо да они имају покриће у републичким институцијама на које се позивају. Зато апелујемо и тражимо да се укључе у решавање наших проблема. Имовина нам је угрожена и отета, а ми смо беспомоћни и уплашени. Сваки покушај да зауставимо ово безакоње је ризик за наш живот. Прете нам, дођите и уверите се - наводи се у писму "Новостима", које потписују оштећени власници, уз молбу да им се имене не наводе.
Потврда овог писма најречитија је на примеру породице Митов која списима документује злоупотребе. Тврде да је локална шумска управа одобрила масовну, бесправну сечу на њиховој имовини, а да други надлежни органи којима се обраћају ћуте.

- Наши преци и ми смо своју шуму домаћински одржавали све до почетка бесправне сече 2013. године - говори Мирјана Г. Митова чија се породица, ближи и даљи рођаци, обратила на 20 адреса: од општине и региона, до републичких институција, указујући на суштинско питање - на основу којих докумената је Шумска управа у Босилеграду дозволила овакву бесправну сечу?

Реч је, каже Митова, о око два хектара букове шуме, на парцели 4906, са вишевековним стаблима, којих више нема. Мерено кубицима, то је више хиљада најквалитетнијег дрвета, чија цена достиже и до 50 евра по метру кубном.

- Пријављивали смо, молили, тражили решење, али одговора није било - каже Мирјана Г. Митова.


Она тврди и да су у општинском катастру својеврсним вратоломијама, а који се односе на њихову, конкретну парцелу, као власници уписана нека друга или трећа лица! Потом је наведена непокретност, сателитски снимљена као шума, уписана - као ливада! Посечена стабла одлазе преко границе атара општине Босилеград и завршавају у тамошњим пиланама.

- Упркос чињеници да смо, моја породица и ја, наследници власника шуме, у јуну 2018, упутили жалбу на решење Општинског катастра, који је погрешно уписао власништво и променио намену наше парцеле, сеча је настављена - каже Мирјана Г. Митова. - Шта нам остаје? Кривичне пријаве?! Није ово само проблем моје породице, желим да се неправда исправи и према другима.

Судећи по разговору који смо са њима обавили, надлежни у Шумској управи Босилеграда потврђују да знају за проблем, али да за њега нису одговорни.

- Добили смо одобрење од нама претпостављене управе, да одобримо сечу људима који су се појавили и документовали да су они власници парцеле - казали су, за "Новости", у Шумској управи Босилеграда.
На питање чиме су доказали да су власници, одговарају:

- Показали су фотокопије личних карата и власнички лист који им је дао катастар. Шта њима даје катастар, да ли су они укњижени или нису, није наша надлежност да проверавамо. Ако су оштећени у праву, нека туже. Сва посечена стабла смо пописали.
Из општинског катастра у Босилеграду, мада су обећали, ни на једно наше питање нису одговорили.

ШТА ЈЕ НА СНИМЦИМА ИЗ САТЕЛИТА

МИРЈАНА Митова надлежне у "Србијашумама" суочила је са сликом последњег снимка из сателита, на којој се јасно види да је на њиховој парцели заправо раскошна шума. У катастру се, међутим, видела ливада. Из "Србијашума" су, одмах, позвали потчињене у општинској управи. Наредили им да се тиме позабаве.
- Али, само усмено - каже Митова.

Коментари (2)

Мр Радомир Шћепановић

16.12.2019. 16:02

Neka drzava posalje zandarmeriju da ih pohapsi!

Дачо

16.12.2019. 16:52

у некој земљи напољу несмете своју шуму сећи без дозволе а камоли туђу

Dragan

16.12.2019. 22:51

Normalno za srbistan nema zakona, nema pravde. Čak ni želje da se jednog dana uspostavi red što za posledicu ima trenutno stanje u državi koje se nazalost neće jos dugo dugo resiti.