Да се сви не плаше руске зиме и екстремно ниске температуре, доказ је и Олег Рјезанов, становник града Зеленоградска, који се налази у Калињинградској области и који је добио надимак "Господар хладноће".

Темепература је веома ниска, а на Олегу је мало одеће. Ипак, он поставља рекорд за рекордом и показује на шта је способан његов организам. У разговору за Спутњик, Резанов је објаснио како прихватити хладноћу, и додао да у случају његове смрти никога не треба кривити.

Хладноћом против парализе

Не зна се шта би судбина донела Олегу да се, пре 25 година, док је у Владивостоку служио војску, једном пробудио парализован - појачала се хронична остеохондроза. Лекари су урадили све што је било у њиховој моћи, чак су предлагали и операцију, али до потпуног опоравка није дошло.

- Било је јако болно, видно сам храмао, могао сам да дођем само до тоалета и лежао сам по цео дан. Једина ствар која ми је била пред очима је бунар поред наше куће. Кроз бол, а некад и кроз сузе, стално сам покушавао да пузећи дођем до њега, да бих се полио хладном водом. Након неког времена сам приметио да је бол скоро нестала, а покрети су ми били слободнији. Од тог тренутка је све и почело - објашњава он у разговору за Спутњик.

Ако се супростављате хладноћи, она вас може убити

Према његовим речима, након годину и по дана поливања водом заборавио је на болести, укључујући грип и прехладу.

- Тада сам схватио да ми је поливање дало натприродне способности - да не будем болестан - сматра Рјезанов.

Без обзира на то, он је правио паузе током поливања, а регуларно се полива водом последњих осам година. Међутим, није се ограничио само тиме.

- У једном тренутку сам сазнао за моржа из Тјумена, Андреја Сићева, који је препливао 2250 метара у отвору у леду. У том тренутку то је био светски рекорд. Мене је то заинтересовало и хтео сам да пробам. А затим је то прешло у нешто више и ја сам се замислио над питањем на шта је све способан човек - објашњава Рјезанов.

Да би проверио способности свог организма, Олег је почео да тренира по својим методама. Убеђен у то да се не треба супротстављати хладноћи.

- Ако јој се будете супротстављали, хладноћа ће вас убити. Немогуће је издржати борбу против хладноће. Човек генетски није способан за то. Хладноћу треба прихватити. Ја је и сада осећам, као и други људи, и јако се смрзавам током тренинга. Али њихова суштина је управо у томе: максимално се смрзнути, а затим се угрејати различитим техникама - прича Рјезанов.

Крио-комора, ледена морска вода...

С временом, тражио је све екстремније временске услове. Као резултат тога, поставио је 12 светских рекорда за преживљавање у екстремним условима, које је забележила Међународна агенција за регистрацију рекорда "Интеррекорд". На пример, у марту ове године скочио је са падобраном, обучен само шорц, са висине од 4,1 хиљаде метара, при температури ваздуха -50. Да би се спремио за то, Олег је при температури од -150 степени провео 20 минута у крио-комори.

- Ништа ме није болело и није било никаквих потешкоћа. Такође, нисам јео 10 дана и 5 дана нисам пио ни спавао. Замислите, то је могуће. У Индији живи човек који не једе већ 70 година (мисли се на Прахлада Џанија). Ја морам још много да радим да бих дошао до тога - појашњава он.

Олег је поставио и неколико рекорда у води. На пример, у региону града Зеленоградска при температури од 0 степени, препливао је на леђима, уз обалу Балтичког мора, 1252 метра.

У мртвачком ковчегу без одеће

Наш јунак не планира да се заустави на овоме, и обећава да ће оборити још један рекорд већ 22. децембра. На дан зимског солстицијума у забаченом подручју Сибира при температури од -20 степени и скоро без одеће, он ће провести читаву ноћ у снегу, у мртвачком сандуку.

- За то су специјално по мојим мерама направили саркофаг, који ће у доњем делу бити прекривен слојем снега од 1,5 метара. Да би туда улазио ваздух, биће опремљен посебном цевчицом. Преживети унутар овога скоро 13 сати, а да нисте правилно обучени, је немогуће. Ни један човек на Земљи није успео у томе до сада - рекао је Рјезанов.

Уз помоћ експеримента он се нада да ће одоговориту на питања о томе шта је човек и шта представља реалност која нас окружује.

- Ја сам као Данко (херој приче писца Максима Горког "Старица Изергиљ" који ће ишчупати срце из груди да би показао људима пут у тами. Можда сам ја за то створен, јер у суштини, ми не знамо ништа ни о себи самима, ни о свету у ком живимо. У току експеримента ја ћу бити у стању које је слично дубокој медитацији. Ако се нешто догодити, ја сигурно нећу моћи да дам неки знак. Оставићу документ, оверен код нотара, у ком је написано да у случају више силе, нико неће бити крив за моју смрт. Не желим да људи који буду пратили оно што се догађа, на било који начин пате - говори Олег.

Ово није спорт: након медитације је била и реанимација

Говорећи о својим експериментима, Олег упозорава да не треба бити инспирисан његовим рекордима.

- То није спорт. То чиме се ја бавим и оно што планирам да урадим, није у складу са условима за преживљавање, тако да ме дефинитивно не треба пратити. Већ неколико пута у току експеримента сам замало погинуо. На пример, када сам медитирао у базену под водом, дошао сам себи тек у току реанимације - сећа се екстремиста.

Према његовим речима, супруга му не смета у експериментисању, али се јако брине за њега:

- Жена се искључила из ове ситуације, као да се то не дешава поред ње, и страх ју је.

Покорити неколико стихија

У скорије време Олега чека још једна у низу провера на издржљивост. Екстемиста се спрема да провери себе уз помоћ "ватре" - када ће при температури од минус 40 степени покушати да урони у посебан раствор соли који није замрзнут, и исте је температуре:

- Ако биохемијски помешамо со и хладноћу, на тело ће то деловати попут пламена или прокључале воде.

Истовремено, Резјанов планира да поново обузда "ваздух": сат времена ће провести у пари течног азота. А осим тога, тестираће и воду: у Јакутији при екстремно ниској температури, заледиће га у леду. Екстремиста је рачунао и на Арктик - да скочи из авиона при температури ваздха од минус 80, међутим није нашао спонзоре који би платили превоз опреме.

Због хладноће 15 година млађи

На питање како изгледа тако добро за својих непуних 47 година, он одговара да је и то резултат тренинга, не само тела, већ и духа. Према његовим речима, један од експеримената, чије детаље не открива, омогућио му је да се једном пробуди и изгледа на 15 година млађе.

- Трансформација се догодила за једну ноћ, иако сам експериментисао у том правцу два месеца. Техника, коју сам створио, уз чију помоћ су постављени рекорди, зове се "стање натприродног човека". То није само тренинг физичке издржљивости, него и управљање енергијом, као и визуализација - говори Олег Рјезанов.

Коментари научника: при минус 150 главно је не померати се

Ринад Минваљјев, физиолог, истраживач традиционалних система за опоравак, доцент на санкт-петербуршком државном универзитету:

- Феномен Олега Рјезанова сличан је феномену различитих рекордера који су отпорни на хладноћу, укључујући и другог руског "Господара хладноће", Порфирија Иванова. Он је боловао од кожне болести, сличне псоријази. Свраб је био до те мере неиздржив, да је он пошао на гробље да одузме себи живот. Али је приметио да га је све прошло. Ми нисмо изучавали такве појаве. Али хладна вода и хладни тестови стварно могу имати лековита дејства, ако се преживи хладноћа - каже.

По његовом мишљењу, посебне методе, осим упорног труда да се истрпи хладноћа, Олег Рјезанов нема.

- С једне стране, било који човек може истрпети много, до границе живота и смрти, што је Олег и сам рекао. Са друге стране, треба узети у обзир физичке услове хладних тестова. Скок са падобраном са висине од 4 км подразумева фазу слободног пада који траје највише 1 минут, након отварања падобрана до приземљавања још неколико минута. Узимајући у обзир његово претходно прилагођавање хладноћи, поменута температура од минус 50 степени губи сву своју способност да повреди човека - каже.

Он истиче да када се седи у крио-комори на минус 150, главна ствар је да се не померате, онда се око тела ствара топлотни слој топлог ваздуха, који прилично успешно задржава топлоту у телу.

- Генерално, познавање физике преноса топлоте омогућава нам да проценимо услове боравка у снежном наносу. Топлотна проводљивост свеже палог снега је упоредива са дрвом, то јест, можете чак и да проведете ноћ под снегом, посебно у дрвеном саркофагу - закључује експерт.