МЛАДИ Никола Петровић (19) и његове малолетне сестре Невена (14) и Николина (10) нису сами! После текста објављеног у "Новостима", одмах је реаговао Горан Весић, заменик градоначелника Београда. Он је наложио да се за прву наредну седницу Скупштине града припреми Измена и допуна Одлуке о правима и услугама социјалне заштите. Тако ће се омогућити да Град може да додели становање деци која остану без родитеља у становима предвиђеним за ту намену.

У изјави за "Новости" Весић је навео да се то односи на период до осамостаљивања, за децу која на други начин не могу да обезбеде кров над главом.

- Осим тога, планирамо увођење нове финансијске помоћи која ће, такође, бити усмерена као подршка овој категорији деце и младих - навео је Весић. - После усвајања одлуке, Град ће бити у могућности да решава проблеме оваквих породица, којих има двадесетак на територији града. Породица Петровић из Угриноваца биће прва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Живео је и уз свећу, позајмљивао да преживи. Родитељи су му преминули пред очима: Никола (19) похађа средњу школу, сестрама је и отац и мајка, а све троје стрепе шта ће бити сутра

Заменик градоначеника је истакао да је и Центру за социјални рад наложио да предузме све мере које су у складу са важећом одлуком, како би се пружила хитна помоћ овој породици, имајући у виду специфичну ситуацију која их је задесила.

Прича о тужној судбини деветнаестогодишњег младића из Угриноваца који је, поред тешког живота од рођења, остао без оба родитеља и сада се бори да добије старатељство над малолетним сестрама Невеном и Николином, наишла је на велики одјек у јавности. Нашој редакцији, у петак од раног јутра, јављали су се многобројни читаоци, које његова потресна исповест није оставила равнодушним и желе да им новчано или на неки други начин помогну.


Немају ни најпотребнији намештај,Фото К. Михајловић

Међу првима било је Удружење "Мрежа жена у полицији", које ће се одрећи чланарине шест месеци у корист Николе и његових сестара.

- Судбина Николе Петровића и његових сестара много нас је дирнула - каже Марија Синђелић, председница Удружења. - У времену када мислимо да су наши лични проблеми највећи, често заборављамо оне којима је неупоредиво теже. Зато свака, чак и најмања помоћ, упућена на адресу ове деце, може да допринесе да се макар накратко осећају боље. Као жене и мајке, одлучиле смо да Николи и његовим сестрама помогнемо колико можемо. Одрећи ћемо се 40.000 динара чланарине месечно, које ћемо уплаћивати Николи док не заврши средњу школу, тачније шест месеци следеће године.


Никола Петровић, Фото К. Михајловић


Синђелићева истиче да их је подржао и Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, који ће лично, као и његови сарадници, издвојити део примања и финансијски помоћи породици Петровић.

Да би му пренели лепе вести, екипа "Новости" је у петак посетила Николу у Угриновцима. Иако је стан који су изнајмили у новој кући - немаштина тера сузе на очи. Хладноћа леди крв. Поред "смедеревца" тек неколико цепаница, за још једну ватру. На старим и оронулим креветима набацана похабана гаредероба, јастуци...

- Хвала много женама у полицији и министру на помоћи, као и Славиши Кокези, председнику Фудбалског савеза Србије. То је превише новца - каже Никола. - Имаћемо да се прехранимо и за још неке потрепштине. Бескрајно сам захвалан свим људима који су звали да нам помогну. Најважније ми је сада да сачувам сестре уз себе, да будем њихов старатељ. После текста у "Новостима" јавили су се из социјалне службе општине Земун и рекли да ће нам уплатити једнократну помоћ.


Фото К. Михајловић

Нашој редакцији се јавио Владимир Поповић, из Чачка, који ће им купити гардеробу и обућу, као и многобројни наши читаоци из Србије и иностранства.

Један власник приватне фирме, стипеднираће најмлађу сестру док не заврши средњу школу.


Небојша Стефановић,фото П.Милошевић

"СРБИ ЗА СРБЕ"

НИКОЛУ је посетио Младен Матијашевић, бивши ученик Правно-пословне школе у Земуну, са колегама из организације "Срби за Србе". Они су му однели новчану помоћ, али и чврсто обећање да ће, у наредном периоду, моћи да рачуна на њих шта год да му буде требало.


Горан Весић,фото З.Јовановић

ВОЗАЧКИ ИСПИТ

БУДУЋИ да има жељу да положи вожњу, једна ауто-школа из Београда поклонила је Николи бесплатну обуку за вожњу. "Бел медик" му је, такође, понудио посао, који ће моћи да ради током распуста.