Отапање леденог покривача на Гренланду подигло је од 1992. ниво мора за 10,6 милиметара, јер се отапају седам пута брже него што се раније мислило, објавили су научници у часопису Натуре, а преноси Гардијан.

Овако брзо топљење претња је за стотине милиона људи због поплава и неопорављивих промена због климатских катастрофа. Отприлике 3.800 тона леда отопило се од 1992. до 2018. године и слило се у море, резултат је анализе 89 научника из 50 међународних организација. Установљено је да Гренланд губи лед седам пута брже него што је то био случај деведесетих. Ако се отапање настави овим темпом, ниво мора би до 2100. године могао да порасте за 20 центиметара.

Међународни тим је дошао до исхода тако што је анализирао сва сателитска посматрања током 26-годишњег периода.

Стручњаци подсећају да отприлике милијарду људи данас живи у подручјима која су само до 10 метара изнад постојећих граница плимних таласа, укључујући 250 милиона који су само на метар од те границе.

Научници су измерили висину глечера, брзину њиховог кретања и гравитацију. Мерење гравитације помаже утврђивању масе леденог покривача на Гренланду.


AP PhotoFelipe Dana


Др. Рут Мотрам, која сарађује с данским метеоролошким заводом објашњава да “Гренланд губи лед на два начина: површинским отапањем леда, после чега се вода улива у океане и одвајањем ледених брегова, који се онда отапају на подручјима у којима је лед у контакту с океанском водом”. Дугорочно, ова два процеса подједнако учествују у отапању гренландског леда.

Научници кажу да је само током ове године Гренланд изгубио више од 370 милијарди тона леда.

Већина промена се догодила на његовом западном, јужном и источном делу, а сада се оне постепено премештају према северу.

Ово је најсвеобухватнија слика отапања глечера на Гренланду до сада.