ИНЖЕЊЕР Далибор Јаблановић (34) из Стубице код Параћина, Србин је са највећим бројем Гинисових рекорда. За само три године, различите рекорде, оборио је 26 пута у 11 различитих категорија, а тренутно је светски првак у седам. Далибор је, међутим, јединствен још по нечему - вероватно је једини инжењер електротехнике и рачунарства који ради као електричар. И то не било какав већ јамски, у руднику мрког угља "Рембас" у Ресавици.

Овом необичном момку никако се није одлазило из Стубице, где живи са мајком и баком. Није да није тражио посао у струци. Радио је у Параћину као инжењер-монтер за алармне системе и видео-надзор, али да би живео у Стубици, пре две године запослио се као рудар у јами Сењског рудника, надомак села.

- После девет месеци премештен сам за јамског електричара, у јами "4. блок" у Ресавици - прича Јаблановић. - У окна са рударима силазим сваког дана, у три смене. Први силазак под земљу био је фасцинантан. Нисам осећао страх, али јесам нелагоду. Рударе у јаму Сењског рудника спушта парна машина, јединствена у свету, направљена 1872. у Грацу. Са дрвеним је зупчаницима, а као погон користи водену пару. Сада у "4. блоку" нема тог "лифта".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Под Рудником милиони тона олова и цинка

На посао, у јутарњу смену, наш саговорник креће радничким аутобусом који "хвата" из Стубице у 5.45.

- Пресвучемо се, узмемо лампе, па идемо на "рапорт", по задатке, код шефа - каже Јаблановић. - Поседамо у специјални возић, зовемо га класе, којим донекле улазимо у јаму. Кад сиђемо, више од километар до радног места које је 300 метара под земљом, идемо пешке. У смени са 30-40 рудара, нас је двојица или тројица, одржавалаца електро-инсталација. Јама као јама, најтеже је кад се ради у ходницима под лампама. На све се човек навикне. Очеличио сам се, стекао баш добру кондицију. Кад кренемо кући, из јаме излазимо као црнци.


Последњих година, Далибор баш и нема времена да се бави рекордима. Последњи је оборио 2016. године, пре него што се запослио. Али, не одустаје да обара нове, јер је за стубичког инжењера, како каже, прилика да се такмичи и - победи. Кад је кренуо, није могао да се заустави.

- Неке од мојих Гинисових рекорда људи називају бизарним, попут оног чији сам још власник, а то је 31 кашика стављена истовремено на лице, али за то не марим - искрен је Јаблановић, док нам показује Гинисове дипломе и последњу књигу рекорда коју има. - Добио сам сертификате за свих 26, а у Гинисову књигу уписан сам за 2017, 2018. и 2020. годину. Најновије издање је објављено, али га још немам.


ЧУВАР СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ

ОБОЖАВАМ да свирам фрулу, усну хармонику, дудук и двојнице, јер су стари српски инструменти - каже Јаблановић. - Самоук сам, а сад исто тако учим и виолину. Деценију сам играо у фолклору у КУД "Радослав Лазић".


ВОЋНА БАТЕРИЈА

За "Новости", Далибор Јаблановић, најављује да ипак припрема нови рекорд: да за најкраће време, од лимунова, направи воћну батерију. Давали би, вели, струју напона до 4,5 волти, који може да осветли лед-диоду. Рекорд држи Американац који је направио ту батерију за 50 секунди, а Далибор намерава да време спусти на бар 40.