Амерички часопис Тајм прогласио је шведску активисткињу тинејџерку Грету Тунберг за личност године.

Она је за личност 2019. године проглашена због свог залагања у борби против климатских промена.

Тунберг, која у јануару пуни 17. година, позвала је на хитну акцију како би се решила светска климатска криза.

Млада активисткиња започела је глобални покрет за борбу против климатских промена у августу прошле године, када је почела да изостаје из школе и протестује испред шведског парламента с знаком на којем је писало "Школски штајк за климу", подсећа Тајм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nova teorija zavere: Da li je na ovoj slici staroj 120 godina Greta Tunberg

Од тада, она се обратила шефовима држава у УН, срела са папа Фрањом, сукобила са председником САД Доналдом Трампом и инспирисала четири милиона људи да јој се придружи у протестима против климатских промена 20. септембра 2019. године, највећим климатским демонстрацијама у историји.

"Желим да паничите. Желим да осећате страх који ја осећам сваки дан. И онда желим да делујете", рекла је Тунберг у јануару прошле године на годишњој конвенцији извршних директора и светских лидера на Светском економском форуму у Давосу.

Канадска песникиња и списатељица Маргарет Атвуд упоредила ју је са Јованком Орлеанком, а лексикографи у речнику Колинс назвали су пионирску идеју Тунберг "климатски штрајк", речју године.

Тунберг, иначе, болује од Аспергеровог синдрома, што значи значи да не функционише по истом емотивном регистру као и многи људи с којима се сусреће.

"Овај тренутак заиста изгледа другачије", рекао је за Тајм бивши потпредседник САД Ал Гор, који је Нобелову награду за мир добио због рада на климатским променама.