Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима (ВИДЕО)

Тањуг

08. 12. 2019. у 19:44

Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима (ВИДЕО)

Фото: Н.Живановић

Магла и вечерас смањује видљивост и утиче на успорено одвијање саобраћаја у неким деловима Србије, а најгушћа је поред Саве на обреновачком путу.
Магла и вечерас смањује видљивост и утиче на успорено одвијање саобраћаја у неким деловима Србије, а најгушћа је поред Саве на обреновачком путу.

Магла отежава саобраћај на свим путевима у Војводини, присутна је на прилазима Београду, на зрењанинском и панчевачком путу, али је најгушћа поред Саве на обреновачком путу, има је и на новом ауто-путу Милош Велики између Лајковца и Обреновца, саопштио је АМСС.

Магла угрожава безбедност и успорава саобраћај на већини путева у Браничевском округу, на подручја Пожаревца, Смедеревске Паланке и Велике Плане.

Због појачаног саобраћаја, што доноси крај викенда, АМС С возачима саветује пуну одговорност за воланом, вожњу са упаљеним светлима за маглу и на већем одстојању између возила, уз додатно стрпљење уколико наиђу на успорену вожњу.

Задржавања на теретним терминалима наших ГП су вишечасова. На Хоргошу теретна моторна возила за излаз чекају пет сати, на Келебији два, Батровцима 10 сати, док се на Градини чека два сата.

Ситуација је посебно аларматна у шест градова у Србији, па се, ако је слушати препоруке, становницима Београда, Панчева, Смедерева, Новог Сада, Беочина, Ваљева и Ниша можда најбоље да данас са гас маскама пролазе градом, ако баш морају да излазе из својих домова.

Већ на први поглед кроз прозор од магле и смога у Београду се не види "прст пред оком", а опасне ПМ 10 честице забележене су у огромном броју због чега се више српских градова налази на листи најзагађенијијх на свету.

Најлошији ваздух тренутно удишу Београђани, Панчевци, Новосађани, као и грађани Смедерева, Ваљева, а ништа боље није ни код Нишлија.
Једном речју, "црвени аларм" упаљен је на готово целој територији наше земље, те тако ни у Суботици, Ужицу, Бору и Зајечару није ништа боља ситуација, говоре подаци званичног сајта мерења квалитета ваздуха који је ове градове сврстао у четврти ступањ
загађености.

Фото Танјуг/Ф.Краинчанић


Здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група (стари, деца, особе са обољењима срца и плућа) могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, наводи се на званичном градском сајту.


Осетљивим групама се препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини и да обављање активности преусмере у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха. Осталим грађанима саветује се да скрате дужину боравка вани, смање интензитет напорних активности, праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Мица Хаубица

08.12.2019. 19:58

на крају ће дувански дим испасти као парфем

Miki

08.12.2019. 20:10

Zabraniti vožnju automobila koji ne ispunjavaju norme ispod Euro3 kao i sve one koje nisu u propisanim granicama svoje norme. Svedoci smo kako automobili, autobusi i kamioni čade kao lokomotive, to se može popraviti samo treba vlasnike naterati !!!

Apel

08.12.2019. 20:50

Mole se gradjani da sto manje dišu a sto vise troše jer im novac ionako nece biti potreban osim za gas maske i boce s kiseonikom.

Nemar neodgovornih ljudi

08.12.2019. 21:09

Kula i Vrbas katastrofa, srednja linija koja spašava kad je magla se ne vidi....obeležja nikakva, mrak svugde...put nikakav

NightWolf

08.12.2019. 21:28

Što ublažavate vesti? Kada je ranije napisano da "u Nišu treba da idu sa gas maskama" je zaista istina...

Vatro Marx

08.12.2019. 22:06

U Sarajevu je crni alarma , Kazu da je medju najzagadjeniji grad u svijetu, gradjani Sarajevo hodaju u sa zastitnim maskama za disanje, tako je prikazano ovdje na tv A3 . na vijestima.

магла

08.12.2019. 23:07

Отказан је и вечерашњи лет за Венецију, а исти авион је исто вече требало да лети и натраг у Београд.

mirela

09.12.2019. 12:41

ja cim sam vvidela ovu maglu odmah sam zatvorila terasu i ukljucila moj novi ruski preciscivac vazduha ... samo rusija i bog mogu nam pomoci