“ТОП ПРЕДАТОРИ” крстаре банатском равницом: Били су на ивици опстанка, а у последње време СВЕ ИХ ЈЕ ВИШЕ

Богољуб Грујић

недеља, 08. 12. 2019. у 19:02

“ТОП ПРЕДАТОРИ” крстаре банатском равницом: Били су на ивици опстанка, а у последње време СВЕ ИХ ЈЕ ВИШЕ

Орао белорепан изнад банатске равнице,Фото Саша Прерадовић

Тренутно у овој области, у шумама уз Тису, Дунав и Тамиш живи од 25 до 30 парова ових грабљивица

ОРАО белорепан до деведесетих година прошлог века, уопште се није гнездио у Банату и био је врло редак у целој Војводини, а према подацима којима располажемо, до 1991. гнездила су се само три пара. После 2000. године, број је порастао веома брзо и тренутно на подручју банатске равнице има од 25 до 30 парова орлова белорепана, а број младих јединки, које нису досегле полну зрелост, током зиме је око стотину - каже, за "Новости", млади стручњак Марко Туцаков, орнитолог из Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду, уз напомену да се највећи број парова гнездио уз доњи део тока Тисе, и на подручју ушћа Бегеја у Тису.

Прочитајте још: Добрила дошла до сиријске границе, па угинула на Увцу: Тужан крај белоглавог супа

Орлови белорепани највеће су птице грабљивице, са распоном крила и до 180 центиметара, које стручњаци још називају топ предаторима и моћним лидерима станишта у којима живе, господаре Банатом, а тренутно највише их је у шумама уз реке Тису, Дунав и Тамиш.

МАЛИ број парова орлова, предатора, према подацима стручњака који проучавају све њихове миграције, гнезди се ван поплавних шума, на појединачним стаблима и у омањим шумарцима уз Бегеј, као и у Делиблатској пешчари. У времену ван периода гнеждења, и одрасле и младе птице лутају по целом подручју Баната и могу се видети практично било где, уз услов да на тим подручјима има хране, а то су најчешће велики шарански рибњаци - Ечка, Вршачки ритови, Итебеј, Јазово код Иђоша и, нарочито, рибњаци у Потамишју.

Орлови белог репа, како их у Банату називају, своја гнезда смештају искључиво на високим стаблима беле тополе, храстова, јасеновима и црним тополама, обично у најстаријим деловима шума уз Бегеј, Тису, Тамиш и рибњаке. На тим местима постоји велики број примерака рибе која је остала на сувом или у плиткој води, тако да је релативно лак плен, што је орловима потребно, нарочито младим и неискусним, да без већих напора, дођу до хране и лаког залогаја. Осим рибом, хране се и другим животињама које живе уз воду, као што су водене птице, сисари, змије и врло често лешевима угинулих животиња.

ОСИМ тога, у Банату постоји мрежа хранилишта за орлове белорепане у Делиблатској пешчари, Вршачким планинама и у Потисју, код села Арадац, недалеко од Зрењанина, где се износи храна, здрави лешеви домаћих животиња, претходно ветеринарски прегледани, који не садрже отровне супстанце. Та мрежа омогућава сигуран опстанак овој и другим врстама птица грабљивица.

- Бар једном недељно обиђем хранилиште поред Тисе, недалеко од села у којем живим. У сарадњи са нашим ветеринаром, оставимо прегледани леш неке угинуле животиње. Уживање је посматрати лет орла белорепана, кад осети и слеће по храну. Ловац који пуца у њега, лош је човек и неодговорна јединка овог друштва - каже Јонел Михаљ из Арадца.


Photo Mаrton Horvаth MME


Без обзира на предаторску надмоћ, орлови белорепани су веома угрожена врста, додаје Марко Туцаков.

- Страдају пре свега због учесталог тровања забрањеним средством карбофураном (фурадан), које се још примењује за сузбијање шакала и лисица - каже Туцаков.

УПРАВО због тога представници стручних организација и цивилног сектора из Мађарске, Чешке, Словачке, Аустрије и Србије, удружили су се у пројекту PANNONEAGLE, који финансира Европска унија, да би смањили велики притисак на ову и остале строго заштићене врсте. Почетком ове године, организација MME-Birdlife Hungar, организовала је 16. национални попис орлова, у којем је учествовало скоро 500 стручњака, који су допринели одржавању зоне зимовања и направили "мапе орлова" у карпатском базену.

Пописом који је обављен средином 2019. године, како се наводи у овом пројекту, у суседној Мађарској евидентирано је од 725 до 748 орлова са белим репом, а на подручју свих шест земаља учесница у пројекту PANNONEAGLE, између 992 и 1.060 орлова белорепана. Без обзира на то што ће се неком учинити да су ово поприличне бројке, орлови предатори су и даље прилично ретки, па и на најгушће насељеним подручјима забележено је у просеку 4,5 белорепих орлова на 100 квадратних километара.

ПОМОР

РАЗОРНА и отровна моћ пестицида расутих по ораницама, описана је у извештају мађарских стручњака за заштиту животиња, који су констатовали да је током 2015. године на подручју округа Бекеш, у суседној Мађарској, страдало неколико стотина разних врста птица, међу којима је било и више десетина орлова белог репа, а колико су отрови против хрчкова и вохарица јаки, сведочи податак да је угинуло 80 јелена и 10 зечева.


Једна од жртава тровања

НЕПРИЈАТЕЉ - ЧОВЕК

ОБЕСНИ ловац, на подручју Литомерице у Чешкој, упуцао је младог орла, који није успео да полети већ је неколико дана патио рањен на земљи, где су га пронашли берачи гљива, покушавајући да му помогну и пренели га до ветеринарске ординације али му није било спаса...

Овај податак из пројекта PANNONEAGLE, доказ је да орао белорепан нема природног предатора у дивљини. Његов једини непријатељ је човек, што потврђује податак да је у Чешкој одстрељено чак 14 орлова са белим репом.