ПРЕ две године "Новости" су писале о најстаријој добојској радници Јефи Тодоровић, која је и тада била званично пензионер, али је свакодневно осим недеље долазила на посао и није страховала за своје радно место.

Прочитајте још: За Ужичанку не постоји "црни петак":Код Тање има попуста само на црвено слово и крсну славу!

Ових првих децембарских дана поново смо је посетили, да је приупитамо за здравље, јер Јефа за три месеца пуни - 89 година.

- Ту сам и даље за својим пултом, обележила сам недавно 25 година рада на Зеленој пијаци. И даље плетем чарапе, које затим продајем и тврдим да су су најтраженије на целој пијаци - каже нам Јефа Тодоровић, још увек доброг здравља, пуна живота и оптимизма, иако је на измаку девете деценије.

ПОДСЕЋАМО, Јефа је са породицом имала до рата кућу у Витезу (Федерација БиХ) и стан у Зеници, где јој је муж радио у тамошњој Железари. Све су морали да напусте током рата и једно време живели су у Новом Саду. Супруг Миле убијен је од муслиманских екстремиста у том стану у Зеници, непосредно пошто су повратили имовину у власништво.

Са сином Савом потом се настанила у Добоју, где су јој још и кћерке Миланка и Весељка. Остале кћерке су по свету, Јасна је остала у Новом Саду, Риста је у САД и Љиља у Холандији. Све имају своје породице, две су такође у пензији, а син Саво је, нажалост, у међувремену умро.

- Живим сада сама, мада ме кћерке редовно посећују, као и унучад, којих имам тринаест. Имам и шеснаест праунука, од којих најстарија Марија има 23 године и моја породица је моје благо и срећа - прича нам Јефа.

ПОРОДИЦА је, каже, моли да престане да иде на пијацу и да ради, обећала им је да ће их послушати када дођу снег и хладнији зимски дани, али да ће само паузирати и онда поново - на посао.

- Знам да ми нико неће заузети мој пулт, јер је посао на пијаци постао неисплатив, али он ме држи у животу. То што зарадим коју марку и допуњавам своје скромне приходе од 370 марака пензије ми је споредно - каже Јефа на крају разговора.

Отишли смо, са уверењем да ћемо је још дуго виђати на добојској пијаци и да ће је здравље и даље добро служити.

РУКОТВОРИНЕ ЗА ПРОДАЈУ

ОСИМ препознатљивих вунених чарапа, које су хит на пијаци у Добоју, Јефа такође ради и друге предмете од вуне, прави свеће и аранжмане од воска и још понешто из кућне радиности.