ГОРЊИ Милановац од децембра прошле године остварује интензивну сарадњу са својим најновијим иностраним градом побратимом - Стародубом у Брјанској области у Русији. Овог пута, мост су "подигли" стародубска средња образовна школа N2 и Основна школа "Таковски устанак" у Такову. Повељу о њиховој сарадњи са руководством школе у Стародубу и градским "оцима" на челу са градоначелником Димитријем Винокуровим, у име школе из Такова потписале су њена директорка Бранка Жижовић и професорка руског језика Ксенија Радојичић.

Прочитајте још: Горњи Милановац: Деца у првом плану

ПОЗИВ у радну посету Стародубу уследио им је поводом прославе Дана ослобођења тог града од немачких окупатора у Другом светском рату.

- Заједничке активности имају за циљ развијање сарадње у формирању активног животног положаја, културне размене, одржавање званичних састанака, екскурзија, конференција, ликовних представа, семинара, округлих столова, размене наставника, студената, припрема заједничких пројеката и методичких публикација - део је потписане Повеље о сарадњи.

ТОКОМ боравка у Стародубу, директорка Жижовић и професорка Радојичић посетиле су још две основне и једну војну школу у том граду.

Договорена је посета представника школе стародубске школе, са којом је потписана повеља, Горњем Милановцу и школи "Таковски устанак" у априлу идуће године, када основна школа у Такову обележава свој дан.

Део ђака и професора у Стародубу са гошћама из Горњег Милановца

СПОРАЗУМ

ЛАНЕ у децембру, Споразум о успостављању сарадње између две локалне самоуправе потписали су у Горњем Милановцу његов први човек Дејан Ковачевић и градоначелник Стародуба Димитри Винокуров. Циљ споразума је развијање сарадње у области привреде, културе, образовања, науке, технологије, спорта и омладине, у жељи да се још више ојачају пријатељски односи између два народа. Руски град је најновији побратим Милановца, уз многобројне широм ЕУ и региона, чије су делегације такође обостране и честе.

ДРВО ПРИЈАТЕЉСТВА

У СТАРОДУБУ, директори две побратимске школе посадили су у дворишту Средње образовне школе дрво пријатељства, као симбол трајне сарадње, у присуству многих званичника и медија.