Глатке литице претиле да ме задрже у врлетима Хималаја: Најмлађа Српкиња која је развила нашу тробојку на Монт Еверсту

Дубравка Савић

08. 12. 2019. у 11:15

Глатке литице претиле да ме задрже у врлетима Хималаја: Најмлађа Српкиња која је развила нашу тробојку на Монт Еверсту

"Новости" прве објавиле причу о њеном подухвату

Долорес Ал Шалех (29), освојила највиши врх на свету. Успон је трајао девет и по сати, а спуст дан и по. На крову света играла од среће па погледала смрти у очи

САМО два дана уочи свог 29. рођендана, Долорес Ал Шалех је за неколико сати, на крову света, превалила пут од неизмерне среће до суочења са лицем смрти. Неколико сати пошто је на највишем врху планете - Монт Евересту, као досад најмлађа Српкиња која је на 8.848 метара надморске висине развила српску заставу и играла од радости - камените и опасно глатке, готово вертикалне литице запретиле су да је заувек задрже у врлетима хималајске планине.

- Доживела сам неизмерну лепоту и сусрет са смрћу на Монт Евересту - сећа се гошћа "Новости" тог 23. маја, када је, после три године интензивних припрема, о чему је наш лист ексклузивно писао, успела да оствари сан на планини која је, каже, годинама магично привлачила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Фреска крије највећу мистерију Немањића: Да ли је Душан Силни имао још једно дете које је изгубљено?

Долорес Ал Шалех, рођена у Аману као најмлађа од три кћерке Палестинца из Јордана и Српкиње из Ниша, одрастала је, како каже, окружена песком, сунцем и пустињом. Али, Монт Еверест је за њу постао више од романтичног сна.

- То је за мене био изазов - истиче Долорес.

Три године су трајале припреме за успон, и подразумевале су не само дуге сате трчања, пливања, вежби у теретани, алпинистичких тренинга, освајање врхова чије се висине мере хиљадама метара - Масале, Мера пика, Елбруса и Килиманџара, већ и прикупљање 65.000 долара за експедицију.

Одважну и храбру Долорес сан о Монт Евересту одвео је до пројекта "Одрживи град, Дубаи". Ту је ова млада пословна жена пронашла спонзора, с којим се данас поноси великим подухватом и посвећено ради на очувању наше планете. Експедиција од 14 људи, где је било Американаца, Руса и Кинеза, трајала је 60 дана. У Непалу је добила визу за Кину, а онда су почеле припреме за успон, које су подразумевале боравак у базном кампу, одлазак, сваки пут, на већу висину, због аклиматизације, спавање у шаторима, привикавање на хладан и разређен ваздух. Хранили су се често импровизовано, купали два пута недељно у шатору-купатилу.

- Успон на Монт Еверест почела сам пола сата после поноћи, са висине од 8.300 метара. Надала сам се снегу, али дочекао ме клизави камен на претерано стрмим литицама. Било је ледено, дувао је ветар, и често сам застајала како бих испланирала корак који ме неће одвести право у провалију - описује наша саговорница.

У тим тренуцима, каже, још није знала да је ова година била најсмртоноснија на Монт Евересту од 2015. Одабрала је да се успиње тежом, северном страном. На врх је стигла у 10 сати пре подне:

- Био је то најлепши тренутак мог живота. Помислила сам: Па ја сам на крову света! Развила сам, пресрећна, српску и јорданску заставу и заставу спонзора, сликала се, али кад сам покушала да скинем рукавице, одмах су ми се појавиле промрзлине. Температура је била минус 38 степени. Осећај је био чудан. Разређен ваздух, висина, температура, чинили су да тело напросто гори. Прочитала сам негде да на врху Монт Евереста тело троши хиљаде калорија - каже Долорес.

Долорес у нашој редакцији / Фото И. Маринковић


Са крова света, каже она, планине изгледају као неке разбацане кућице, али он је мали за све оне који би да га освоје, па је, после дугих сати хода, већ након 10-15 минута морала да почне да се спушта. Није ни слутила да ће, после кратког времена, срећа почети да се претвара у страву:

- Успон је трајао девет и по сати, а спуст дан и по! Крампони су проклизавали на камену, кретали смо се страховито споро, остала сам без воде, почео је да ме обузима умор... Када смо се спустили на 8.500 метара, угледала сам испред себе човека како пада. Био је привезан на конопац, учинило ми се да се онесвестио. Почела сам да дозивам помоћ, али ми је водич рекао да је човек мртав. Био је то Аустријанац од око 65 година. Призор је био стравичан, али нисмо имали куд него да наставимо, сви смо пролазили поред тог беживотног тела, коме више нико није могао помоћи. Тај призор као да је из мене исисао сав живот - прича Долорес.

На врху хималајских планина, 23. маја 2019. / Фото приватна архива

Снага ју је убрзано напуштала. На 8.100 метара умор ју је потпуно савладао. Угледала је нечији шатор, улетела унутра и сручила се.

- Вероватно би то био мој крај да уз мене није био водич из руске експедиције Алекс Абрамов. Он ми није дао заспим, дрмао ме је, будио, а ја сам западала у сан. Нисам могла ни руку да подигнем. Срећом, ту је било нешто хране, плинска боца, успео је некако да ме опорави и кренули смо даље. Ујутро 24. маја стигли смо на 7.200 метара, и ту је, срећом, био и руски лекар, који ме је прегледао и пружио прву помоћ.

Свој 29. рођендан, 25. маја, дочекала је на висини од 6.400 метара:

- Тада сам осетила ребро, испоставило се да је сломљено, али после свих мука, то ми и није деловало тако страшно - каже Долорес.

Била је срећна што је жива.

- Тек тада сам се јавила породици и пријатељима. Нисам хтела да их зовем раније, да им не пробудим наду, а да онда нестанем - каже она.

Освајање Монт Евереста за Долорес Ал Шалех завршило се срећно. Овом храбром девојком поносе се и њена породица и обе њене домовине. Она, међутим, није замрзела Монт Еверест. Напротив.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ана је међу 10 најбољих ембриолога на свету, остала је да помогне Србији у пресудној бици

- То искуство ме је променило заувек. Живим за сваки дан, привлаче ме људи који гаје страст према нечему и размишљају позитивно. Можда бих се вратила на Монт Еверест, али не сада - закључује Долорес Ал Шалех.

Са Ивицом Дачићем / Фото Министарство одбране

ПРИЗНАЊЕ У СРБИЈИ

ДОЛОРЕС Ал Шалех ће у Министарству омладине и спорта Србије у среду добити посебно признање за изузетан подухват. Министар спољних послова Ивица Дачић се у петак састао са алпинисткињом, честитао јој на невероватном успеху и пожелео пуно среће у наредним алпинистичким подухватима. Долорес Ал Шалех је изразила жељу да успостави интензивнију сарадњу са институцијама у Србији, како би пренела своја искуства и пружила допринос у примени свих циљева одрживог развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)