Ово не би требало да постоји: Шокантно откриће у свемиру, пада у воду што смо досад знали

Novosti Online

07. 12. 2019. у 18:16

Ово не би требало да постоји: Шокантно откриће у свемиру, пада у воду што смо досад знали

Depositphotos

Научници иза овог открића већ су предложили нека могућа објашњења за досад невиђен феномен

КИНЕСКИ научници открили су “чудовишну” црну рупу, толико велику да, у теорији, не би требало да постоји пише CNN.

Припада категорији која настаје када звезда “умре”, тачније експлодира, за коју се раније мислило да не може имати масу већу од 20 Сунца. Наиме, у том процесу губе велику количину материје, посебно гасова који бивају избачени у свемир.

Прочитајте још: Змијски летећи објекти“ виђени у више америчких држава (ВИДЕО)

И поред тога LB-1, како је названа достиже масу 70 пута већу од Сунца, а налази се на око 15.000 светлосних година од Земље. Ово ипак није највећа црна рупа икада примећена, али је дефинитивно највећа своје врсте.

- Црне рупе те масе не би требало да постоје у нашој галаксији, судећи по тренутним моделима еволуције звезда. LB-1 је дупло већа него што смо мислили да је могуће. Сада је пред теоретичарима изазов да објасне како се формирала – рекао је лидер истраживачког тима Лиу Џифенг, о научном раду који је објављен у среду у часопису “Nature”.

Прочитајте још: Ванземаљци, јесте ли то ви? Тајанствена „ватрена кугла“ протутњала небом (ФОТО)

Научници иза овог открића већ су предложили нека могућа објашњења за досад невиђен феномен. Једно од њих је да црна рупа није настала од једне звезде већ да су у питању две које круже једна око друге.

Друга теорија је да је у питању посебна врста супернове која настаје када се материјал избачен приликом експлозије звезде врати назад и формира црну рупу.

Ово је теоретски могуће али до сада никада није уочено, па постоји шанса да су научници по први пут забележили и доказали такав процес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)