ДОБРИЛА, умиљата млада женка белоглавог супа за коју се прочуло широм Србије и света - угинула је. Чувари Специјалног резервата "Увац", после дводневне потраге, пронашли су прексиноћ њено тело заглављено између четири стабла граба на Орловици - стенама кањона Увац, недалеко од места где се прошлог пролећа излегла. Велику пажњу јавности привукла је приликом првог полетања када је одлутала чак до југоисточне Турске.

Прочитајте још: Добрила дошла до сиријске границе, па угинула на Увцу: Тужан крај белоглавог супа

По речима Новака Пејовића, шефа чуварске службе који је и пронашао Добрилу, свима који су се старали о њој, много је жао што птица није успела да се искобеља из грана у које се заглавила. Претпостављају да је намеравала да слети на стену, али су је ветар или гавранови омели у томе.

- Добрила је угинула на врло неприступачном месту, једва смо дошли до ње - каже Пејовић. - Пронашли смо је захваљујући сателитском одашиљачу који јој је пре пола године постављен на леђа. Уређај који показује и топлоту тела, показивао је и да јој је температура у минусу, па смо одмах почели потрагу. Заправо, тражили смо одашиљач, верујући да је Добрили спао са леђа и не слутећи да је и даље на њој. Већ смо почели да одустајемо и да верујемо да је сателит у квару када смо је угледали.

Како Пејовић објашњава, није имала никакве шансе да се извуче, упркос томе што је била здрава и витална. Једно крило било је приклештено између два граба, труп и ноге између друга два стабла, друго крило опуштено испод, а ноге и задњи део трупа су висили.

О Добрили се много говорило прошле године када је без снаге и изнемогла смештена у бази у месту Дијарбакиру. Одатле је уз посредовање амбасадора Турске у Србији и нашег Министарства за заштиту животне средине, враћена авионом у Београд. Као превише припитомљена, грабљивица која се не плаши и воли људе, прошла је и период подивљавања, након ког је у мају поново полетела. Нажалост, не задуго.

Белоглави суп је заштићена врста птица, један је од највећих чистача природе. У резервату "Увац", његовом највећем станишту на Балкану живи око 500 ових орлова.

ИГОР СПАСЕН

ЧУВАРИ Специјалног резервата "Увац" истовремено са Добрилом, трагали су и за белоглавим супом Игором. Овај трогодишњи мужјак, срећом, пронађен је жив и здрав.