СРБИЈА има стручњаке из различитих области медицине на светском гласу, али кад се у медицинску елиту сврста неко млад, на почетку каријере, и то из области у којој, можда, и не можемо да парирамо најбољим центрима, онда је то успех за респект. Похвале је овога пута заслужила др Ана Јеремић, клинички ембриолог. Она се на редовном годишњем тестирању ембриолога, које је у Бечу организовало Европско друштво за људску репродукцију и ембриологију, сврстала међу пет одсто најбољих ембриолога света.

Прочитајте још: Други захват ИКАД урађен у свету: У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој успешно је урађена трансплантација тестиса!

Докторка Ана, која је и први сертификовани клинички ембриолог у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт", на Одељењу за вантелесну оплодњу, међу 300 рангираних ембриолога из свих крајева света позиционирала се на 10. место. Приликом рангирања у Бечу обављено је свеобухватно тестирање знања и вештина о најсавременијим методологијама и техникама у свету вантелесне оплодње. То Анин успех чини још већим, с обзиром на то да значајан део метода и технологије у овој области у Србији, из економских разлога, још нема примену. То, наравно, подиже и рејтинг ГАК "Народни фронт" међу клиникама за вантелесну оплодњу у свету.

- Одмах по објављивању ранг-листе уследиле су понуде из других центара широм света - каже др Ана Јеремић. - Многи су очекивали да ћу примамљиве понуде из великих светских центара прихватити без размишљања. Али, мене је ентузијазам људи који Србију убрзано мењају набоље, у свим сферама друштва, мотивисао да и ја дам свој допринос. Напредак који наша земља остварује у многим сферама друштва разлог је због којег засада желим да останем у Србији и помогнем у борби против беле куге.

Анин ентузијазам је препознат у Клиници у којој ради од прошле године. За све идеје, каже, добила је подршку професора Жељка Миковића, директора Клинике. Сада у овој установи може да се уради више поступака биомедицински потпомогнуте оплодње и да се помогне већем броју пацијената који су раније, због малог капацитета, морали ову процедуру да обаве у некој од приватних клиника.

Још приликом одабира студија, Ана је имала жељу да се бави ембриологијом, која је тада, пре 17 година, у Србији била на самом почетку.

- Пример из моје околине, када је један пар у раним четрдесетим годинама, после две деценије покушаја и борбе за потомство, захваљујући вантелесној оплодњи добио своје прво дете, и њихова радост и срећа због тога, пробудио је код мене жељу да се бавим овим послом и помогнем онима који жарко желе потомство, а не могу да постану родитељи на природан начин - прича докторка Ана.

После дипломирања, до доласка у ГАК "Народни фронт", Ана је ишла на више обука у иностранство, а уписала је и докторске студије на Медицинском факултету у Београду. Била је у турском ланцу клиника "Аџибадем", у Швајцарској код чувеног клиничког ембриолога Марка ван ден Берга...

- Увек сам била примљена веома професионално и сваки тренутак тамо проведен имао је за циљ само једно: преношење што више знања и вештина - објашњава докторка Ана. - Није постојала разлика у третману запослених ембриолога на иностраним клиникама и нпр. мене која сам на обуци. Све је усмерено на што бољу обуку и што боље резултате. Највећа разлика у односу на нашу земљу је, нажалост, у условима рада, али видим да држава и овде сада много улаже у опремање болница.

Усавршавање у свету је скупо, нашим лекарима и клиникама које би их слале, како докторка Ана каже, готово недостижно. Седам дана обуке у Цириху, рецимо, кошта 5.000 швајцарских франака. На то треба додати и трошкове путовања и живота тамо. А за бољу обуку лекарима је потребно минимум два месеца боравка тамо.

УМЕСТО БИОЛОГА

ДО Аниног доласка у ГАК "Народни фронт" послове ембриолога су обављали биолози.

- У раду одељења за вантелесну оплодњу клинички ембриолог обавља, можда, и најзначајнију улогу - објашњава др Ана. - Важан је и индивидуални приступ сваком пацијенту. Данас постоји много метода у пољу вантелесне оплодње и треба одабрати најбољу за конкретног пацијента.

НЕ ОДУСТАЈТЕ

СВАКОМ пару који у ГАК "Народни фронт" дође на вантелесну оплодњу, докторка Ана Јеремић је подршка:

- Знам да није лако, али вреди покушати и дати све од себе. Медицина је напредовала, могућности су заиста велике. Покушајте, не одустајте. Држава је омогућила бесплатне покушаје, сада је све на вама. Вреди борити се.