Херој са Кошара се још није скућио: Милош се једва бори са тешком болешћу и немаштином

М. Нићифоровић

07. 12. 2019. у 08:06

Милошу Јовановићу треба му помоћ да заврши кућу. Још је без инвалидске пензије

Херој са Кошара се још није скућио: Милош се једва бори са тешком болешћу и немаштином

Милош Јовановић

О МИЛОШУ Јовановићу, храбром и годинама од свих заборављеном ратнику са Кошара, који са мајком Росом и сестром Марином живи у забитим Троштицама, код Новог Пазара, пуно се писало у последње три године док се у трошном и хладном кућерку на падинама Голије, без здравствене књижице и икаквих прихода, борио са сиротињом и тешком болешћу коју је "донео са Косова", а коју сам није могао да лечи.

Тек када су "Новости" и други медији покренули акцију за помоћ овом браниоцу Србије, Милош је добио прилику да се лечи на ВМА и да потом добије потребне лекове, а добри људи расути широм Србије и дијаспоре, предвођени његовим ратним друговима и познатим новопазарским хуманитарцем Хидом Муратовићем, помогли су му да у Троштицама, далеко од асфалта и у планинском беспућу, изгради кућу површине 50 квадрата у коју се уселио прошле године.

Мада се након усељења у нови дом Милошев живот променио набоље, невоље нису престале. Упркос интензивном лечењу и одрицању од хране, храбри ратник још не може да скине вишак од 80 килограма (тежак 160 килограма), што је последица стреса који је преживео у паклу Кошара. Поред метаболичких и хормоналних поремећаја, прате га несаница и озбиљни психички проблеми.

- Често сањам погинуле другове, бомбардовање наших положаја, врисак рањених, моје рањавање... Пробудим се сав мокар и више нема шанси да заспим. Лекари на ВМА су ми рекли да сам тотални инвалид, примам социјалну помоћ, али инвалидску пензију још нисам успео да остварим - жали се Милош и обавезно истиче да је "до неба захвалан" свима који су му помогли да се колико-толико скући у свом родном селу.

Милош се жали да још не могу да скупе новац да "утопле" кућу.

- Невоља је и што је пут до села скоро непроходан, па смо, чим падну обилније кише или снег, одсечени од света - жали се Милош.

Милош са сестром Марином

Хидо Муратовић каже да је за додатне радове на кући потребно још око 1.500 евра, што је за Милоша, Росу и Марину који живе од Милошеве социјале недостижна сума.

- Надамо се да ће се појавити неки Милошев саборац или нека фирма из Новог Пазара или других делова Србије који ће нам помоћи да храбром ратнику, који је много пропатио, омогућимо да му дом који смо му изградили буде и топао - истиче Муратовић.

НАДА У ВОЈСКУ

У АКЦИЈУ помоћи свом оболелом ратнику, посебно око лечења на ВМА, укључила се и Војска Србије, која је прошле године послала машине и људе да поправе пут до Троштица. Нажалост, главна машина се одмах покварила, па је цела екипа морала да се повуче уз обећање да ће поново доћи, али, више се нису појавили. Милош се нада да га нису заборавили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

SVIK Janjic

07.12.2019. 20:12

Ја сам Милошу био командир вода. Могу ли добити његов број телефона или било какав контакт са њиме. Хвала.