Вјеран Миладиновић Мерлинка била је први јавно декларисани трансвестит на просторима бивше Југославије, и звезда бројих филмова.

Јединствену слогу словенске државе на Балкану уздрмали су грађански сукоби с почетка последње деценије двадесетог века.

Вјеранова смрт је, тако, до дан-данас, остала попут оних мрачних трилера који вам ни на крају не дозволе да се опустите.

Мерлинка је о себи говорила да је ''некад можда претерано користан члан друштва'', а то је и доказала онда када је српском друштву било најтеже - током 78-дневне агресије НАТО алијансе над Србијом.

Док је НАТО алијанса бомбардовала Србију Мерлинка је исклесала огромну клупу поред свог крова над главом код опсерваторије, како би ту склониште могли да нађу сви пролазници.

"Желимире видиш каква је ситуација. Ми смо се некада плашили да изађемо, јер су нас сви проглашавали лудацима и откаченима, а данас се та наша откаченост и не примећује", цитирао је Жилник своју музу Мерлинку.

Ретки знају да је Мерлинка била једна од многих који су тих турбулентних дана склониште од бомби нашли у атомском склонишзу у улици Гаврила Принципа 44 у близини основне школе.

Према речима оних који се сећају како је било у овом од многобројних склоништа, Мерлинка је била та која је својим хумором враћала осмехе на лице како младима тако и старима.

Такође, Мерлинка је за себе тврдила да зна да прориче судбину читањем са длана, и тако је једном приликом на себе привукла велику пажњу омладине, направивши читави фешту и атракцију од овог талента који је тврдила да има.

Мерлинкина такозвана прорицања судбине памте се по смеху, како омладине и старих, али понекад по томе што је умела и да спаја младе момке и девојке говоривши да им је са длана прочитала да су ''једно другом суђени''.

(Пинк.рс)