Српске занатлије донеле опанак у Узбекистан, око им привукле елегантне мештанке у народним ношњама

Д. Б. М.

03. 12. 2019. у 08:41

Српске занатлије донеле опанак у Узбекистан, око им привукле елегантне мештанке у народним ношњама

Фото Приватна архива Наша делегација на Сајму

Занатлије из наше земље недавно учествовале на Међународном Фестивалу народних рукотворина у Коканду

КОКАНД, град на истоку Узбекистана, недавно је био светска престоница заната. Испред палате "Худојоркон", у излагачким павиљонима, под посебним шаторима, руку својих дела, излагале су занатлије из 78 земаља. Међу 1.116 радова домаћина и још 191 из других земаља, била су и дела мајстора из Србије.

Прочитајте још: Четири деценије новосадски кулинар осваја пехаре,а сад је спреман за нови рекорд: Нећко прави таландару за Гиниса

Рестауратор Васо Попенгов, уметник за интарзије Душан Ракић, клесар Иван Ђорђевић и опанчар Дејан Милосављевић, представљали су вештине српских занатлија. На манифестацији чији је покровитељ био Шавкат Мирзојев, председник Узбекистана, предавање је одржао и Саша Срећковић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.

- Идеја о одржавању Фестивала произашла је из жеље да се више проучи и популаризује древна култура, историја и народна уметност Узбека - каже Срећковић за "Новости". - Њихове занатлије, пре свега, поштују принцип мајстор-шегрт, који је и данас неприкосновен, а сачуване су и занатске "династије". Било је тешко да испратимо све догађаје, почев од изложених врхунских производа заната и примењених уметности, попут оних из Туркменистана, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и, наравно, земље домаћина. Често смо били у дилеми да ли да гледамо занатске производе или отмене посетиоце и домаћине Фестивала. Посебно су нас импресионирале елегантне жене у народним свечаним ношњама из разних региона Узбекистана, које су поносно носиле или водиле са собом многобројну децу.

Прочитајте још: Рођена је у Казахстану, дошла је овде у госте пре 19 година и - остала: Галија обожава роштиљ и кафу код Храма, ужива у куповини на Каленићу и каже да се Београду враћа као кући (ФОТО)

Саша Срећковић

Ипак, најјачи од свих утисака, за учеснике из Србије, било је искрено гостопримство домаћина.

- Те готово филмске, али спонтане сцене су нам се заувек урезале у сећање - каже Срећковић. - Становници Коканда су нас без престанка заустављали, уз осмехе и обавезно фотографисање. На традиционалном базару су нам поклањали и оне зачине које нисмо имали намеру да купимо... Учесници су показали добро разумевање духа модерног доба, јер се многи занатски радови одликују сјајним дизајном.

Изложене посуде са Блиског истока


ПОКЛОНИ

НАШЕ занатлије су достојно представиле Србију и своје занатске вештине - каже Срећковић. - Српски штанд је био изузетно посећен. Љубазним домаћинима наши мајстори уручили су и пригодне поклоне - интарзијски рад, скулптуру у камену, опанке-сувенире... Стекли смо и драгоцене контакте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације