С почетком седмице широм Србије долази захлађење са кишом и слабим снегом.

Такво време ће се кратко задржати, а права зима нам, према прогнозама метеоролога, стиже тек од јануара.

Иако је већ децембар, температуре су изнад просека за ово доба године. Па тако, осим повременог јутарњег мраза или кишовитог дана, грађани Србије, осим на планинама, још нису осетили право захлађење.

Према речима метеоролога, од сутра нас очекује киша, а снег који је најављен неће се задржати на тлу управо због натпросечних температура.

- Циклон са Медитерана од понедељка ће донети мало јаче наоблачење са кишом. С обзиром на то да ћемо се током већег дела дана налазити у његовом топлом сектору, очекује се јужно струјање и самим тим долазиће до прилива топлије ваздушне масе са југа - каже за метеоролог Ђорђе Ђурић.

Уз кишу, додаје, у кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар.

- Крајем дана и током вечери даљим померањем циклона на исток очекује нас и продор хладног фронта са северозапада, па ће доћи до прилива хладне ваздушне масе. Очекује се прелазак кише у суснежицу и снег, прво у брдско-планинским пределима, а у току ноћи понегде и у нижим деловима Србије - прича Ђурић.

Југоисточни ветар биће у скретању на северозападни, а температуре ће у понедељак бити од пет до десет степени, док ће током вечери пасти око нуле.

- Истовремено, у Војводини неће бити снега. Биће га јужније од Саве и Дунава у градовима који су на вишој надморској висини, у Ужицу, Новом Пазару, Врању. У нижим пределима не очекује се задржавање снежног покривача - додаје метеоролог Ђурић.

(Блиц.рс)

У уторак ће и даље бити осетно хладније.

- У Војводини се очекује суво и сунчано, а у осталим пределима током јутра и пре поднева облачно са кишом, суснежицом и снегом, а у послеподневним сатима престанак падавина и разведравање. Ветар ће дувати и током уторка, а максималне дневне температуре износиће од два до шест степени Целзијуса, док ће јутарња бити око нуле - прича он.

Од уторка следи осетнији пораст ваздушног притиска под утицајем антициклона и из тог разлога уследиће стабилизација времена.

- Од среде нас очекује стабилно и суво, са могућношћу краткотрајних падавина у неким деловима земље. У почетку ће бити јутарњих мразева, а током дана прохладно са максималним температурама око пет степени. Међутим, од петка нам следи даљи пораст температура - преко 10 степени. Такво време би се задржало до почетка друге декаде децембра да би уследило поново краткотрајно и пролазно наоблачење - појашњава Ђорђе Ђурић и додаје да је права зима ипак резервисана за јануар и фебруар.

За ову "одложену зиму" метеоролог каже да су заслужна - топла струјања ваздуха.

- Дужи временски период смо под утицајем циклонске серије изнад Атлантика и Медитерана, а њихови положаји су такви да смо ми углавном били у тим топлим секторима, тако да на нашим пределима струји топла ваздушна маса која се са Севера Африке, у виду јужног струјања, премештала даље преко Медитерана ка нашим пределима - закључује Ђурић.